NRK Meny
Normal

– Konflikt svekker helsetjenestene

Sjukehusstriden i Møre og Romsdal går ut over arbeidet som de ansatte på sjukehuset skal gjøre. Det mener tidligere styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte. I dag forklarer hun seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

MArthe Styve Holte

Tidligere styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, sier konflikten går utover arbeidskapasiteten til de ansatte.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Marthe Styve Holte var styreleder i Helse Midt-Norge frem til 13. oktober.

Hun trakk seg med umiddelbar virkning 13. oktober fordi hun følte seg overkjørt av Helsedepartementet.

Helsetjenestene lider

Bent Høie

Målet med høringen denne fredagen er å avgjøre om Bent Høie brøt helseforetaksloven eller ikke da Opdøl på Hjelset i Molde ble valgt som sted for det nye sjukehuset.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Denne saken er meget vanskelig. Jeg tror at det går ut over helsetjenestene når en bruker for mye energi på feil sted. Det er beklagelig, sier Holte.

Hun tror at lederne på sjukehusene mister fokus på selve driften av helsetjenestene når konfliktnivået blir for høyt.

– Men denne konflikten gående får en ikke ro i helseforetaket. Dette går ut over arbeidskapasiteten til de som skal gi oss et best mulig helsetilbud, mener Holte.

Ansvarlig da ett sjukehus ble bestemt

Marthe Styve Holte var styreleder i Helse Midt-Norge da beslutningen om å bygge ett nytt felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal ble tatt.

– Jeg mente og mener fortsatt at ett sjukehus vil gi best mulig helsetilbud til innbyggerne i Romsdal og på Nordmøre. Vi gjorde våre valg i forhold til å sikre god kvalitet og robuste fagmiljø. Så var vi fullt klar over at det ble en vanskelig beslutning å bestemme hvor sjukehuset skulle ligge, sier Holte.

Hun vil ikke røpe hva hun ville stemt om hun fremdeles var styreleder.

– Jeg var pinlig nøyaktig i min tid som styreleder å aldri signalisere hvilket alternativ jeg ville gå for. Det står jeg fremdeles for. Det vil ikke tilføre debatten noe som helt som jeg forteller hva jeg mener om plassering, sier Holte.

Hennes forklaring kan bli avgjørende

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap) er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie har blitt beskyldt for brudd på helseforetaksloven, blant annet fordi han lot det skinne gjennom overfor sine regionale helseforetaksledere at han «helte mot Molde» i spørsmålet om sykehusplassering.

Styve Holtet legger ikke skjul på at hennes avgang skyldes press fra Høie og Helsedepartementet.

– Det jeg sa når jeg gikk av, er uforandret. Vi var uenige om viktige styringsprinsipp. Dette var på en slik måte at mine muligheter var redusert, og departementet fratok oss mulighet til å utvise godt lederskap. Dette vil jeg utdype i min forklaring, sier Holte.

– Mener du Høie brøt loven?

– Det synes jeg ikke at jeg skal forskuttere før høringen. Dette vil jeg svare på under og etter høringen, sier Holte.