NRK Meny
Normal

– Det er svært skuffende

Kulturministeren kutter den omdiskuterte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet. Daglig leder i Moldejazz, Hans-Olav Solli, tror likevel ikke løpet er kjørt.

Hans-Olav Solli

Dersom Regjeringen får det som de vil, kommer kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge til å få videreført støtten. Daglig leder Hans-Olav Solli er svært skuffet.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

Etter det NRK erfarer vil kulturministeren fjerne støtten, og 14 av 16 festivaler kommer til å miste den øremerkede statsstøtten. Moldejazz har fått støtte gjennom ordningen i 20 år. Støtten er på knappe sju millioner.

Opning Moldejazz

Åpning av Moldejazz 2015. daglig leder Hans-Olav Solli og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

– Hvis dette stemmer, så vil jeg si at det er svært skuffende, sier daglig leder Hans-Olav Solli.

Dersom Regjeringen får det som de vil, kommer kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge til å få videreført støtten. De 14 festivalene vil fortsatt motta støtten neste år, men fra 2017 er fremtiden uviss.

– Det er veldig sjangerdiskriminerende og det setter oss mange tiår tilbake i tid. Vi har fått på mange sjangre i knutepunktordningen, og vi har scoret høyt i evalueringer både som nyskapende og kunstnerisk ledene, sier Solli.

Sliter økonomisk

Moldejazz

Moldejazz har blitt arrangert 55 ganger.

Foto: Yngve Hustad Reite

Moldejazz har blitt arrangert 55 ganger. Festivalen har lenge slitt med økonomien, og 2014 ble et katastrofalt dårlig år med et underskudd på 3,7 millioner kroner. Heller ikke i år har Moldejazz klart å få til et økonomisk overskudd.

Konsekvensen av å kutte ordningen blir ifølge Solli at de må legge om driften og jobbe på en helt annen måte. Han tror likevel ikke løpet er kjørt.

– Departementet har en uke på seg til å finne på noe bedre. Jeg tror heller ikke opposisjonen vil godta dette.

– Hvor vanskelig blir det å drive en festival uten slike langsiktige rammer?

– Alt er mulig, men vi kan ikke oppfylle det å være kunstnerisk ledene, et kompetansesenter og hjelpe til med norsk jazz i utlandet. Det blir mye vanskeligere.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken. Statsbudsjettet blir lagt fram 7. oktober.