Hopp til innhold

Norske festivaler mister millionstøtte

Kulturministeren kutter den omdiskuterte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet. Etter det NRK erfarer vil kulturministeren fjerne den øremerkede statsstøtten til 14 festivaler.

Publikum jubler under Øyafestivalen

MISTER STØTTE: Øyafestivalen fikk i 2,16 millioner i knutepunktstøtte. Her fra årets festival i Tøyenparken, da Lars Vaular spilte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Dersom Regjeringen får det som de vil, kommer kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge til å få videreført støtten.

Festivaler som Ultimafestivalen, Melafestivalen, Olavsfestdagene og Øyafestivalen må i framtiden søke støtte fra Norsk kulturråd og dermed konkurrere om midler på lik linje med andre festivaler.

– Det er urimelig og ubegripelig, sier Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene.

– Hvis det blir en løsning hvor man må søke penger hvert år, vil det bety økt administrasjon og byråkrati. Det vil også bli en større usikkerhet rundt prosjektene, sier Jonas Prangerød, PR-sjef for Øyafestivalen, til NRK.

De 14 festivalene vil fortsatt motta støtten neste år, men fra 2017 er fremtiden uviss.

Vil kutte i prosjekter

Felles for de 16 knutepunktfestivalene er at de er ledende innen sitt felt og skal hjelpe mindre festivaler ved å dele erfaring og kompetanse. Det er også grunnen til at de får fast støtte over statsbudsjettet.

Øyafestivalen har hatt flere prosjekter som nå kan komme til å forsvinne nå som knutepunktstøtten forsvinner.

– Det blir naturlig å se på hvilke av våre prosjekter som må bort. Om det blir kurs, konsertarrangering for de under 18, den internasjonale satsingen eller noe annet, er vanskelig å si. Det vi har etterlyst overfor Kulturministeren, er langsiktige støtteordninger. For å drive denne type prosjekter trenger vi et lengre perspektiv enn tolv måneder, sier Prangerød i Øyafestivalen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser bort på jazzdanserinnen Jeanett Holsbøvåg under åpningen

MOLDEJAZZ MISTER STØTTE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under årets Moldejazz.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Slottsfjell: Blir veldig glad

Festivalene som mister den øremerkede støtten har svært ulikt utgangspunkt, både økonomisk og kulturelt. Mens Olavsfestdagene i Trondheim fikk over 10 millioner i støtte i år, fikk Øyafestivalen litt over 2 millioner.

Og mens publikum strømmer til den utsolgte Øyafestivalen for å høre på Lars Vaular og drikke øl i sola, skal Olavsfestdagene først og fremst skal styrke Trondheimsregionen som et kirkelig og kulturelt kraftsentrum.

Likevel har både Øyafestivalen og Olavsfestdagene blitt møtt med kritikk fra sine konkurrenter, som hevder at millionstøtten over statsbudsjettet er sterkt konkurransevridende.

– Vi går med underskudd og kjemper for å overleve fordi Olavsfestdagene får millioner i støtte, sa leder for MIG gospelfestivalen, Øyvind Løvrød, til Trønder-Avisa i sommer.

Christoffer Rød

POSITIV: Christoffer Rød tror mindre festivaler vil tjene på at knutepunktordningen forsvinner.

Foto: Slottsfjellfestivalen

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har lenge vært kritiske til støtteordningen, og mener det bidrar til en konkurransevridning.

– Jeg blir veldig glad hvis knutepunktstøtten forsvinner. Ordningen har ført til unødvendige store økonomiske skjevheter, sier Christoffer Rød, festivalsjef ved Slottsfjellfestivalen, til NRK.

– At alle får muligheten til å søke om en pott med penger, er veldig positivt. Hvis pengene havner hos Kulturrådet, åpner det for en større flora blant norske festivaler. Jeg ser gjerne at mer penger blir brukt på nye, lovende festivaler rundt om i det ganske land istedenfor etablerte festivaler i storbyene, sier Rød.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken. Statsbudsjettet blir lagt fram 7. oktober.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.