Hopp til innhold

Norske festivaler mister millionstøtte

Kulturministeren kutter den omdiskuterte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet. Etter det NRK erfarer vil kulturministeren fjerne den øremerkede statsstøtten til 14 festivaler.

Publikum jubler under Øyafestivalen

MISTER STØTTE: Øyafestivalen fikk i 2,16 millioner i knutepunktstøtte. Her fra årets festival i Tøyenparken, da Lars Vaular spilte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Dersom Regjeringen får det som de vil, kommer kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge til å få videreført støtten.

Festivaler som Ultimafestivalen, Melafestivalen, Olavsfestdagene og Øyafestivalen må i framtiden søke støtte fra Norsk kulturråd og dermed konkurrere om midler på lik linje med andre festivaler.

– Det er urimelig og ubegripelig, sier Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene.

– Hvis det blir en løsning hvor man må søke penger hvert år, vil det bety økt administrasjon og byråkrati. Det vil også bli en større usikkerhet rundt prosjektene, sier Jonas Prangerød, PR-sjef for Øyafestivalen, til NRK.

De 14 festivalene vil fortsatt motta støtten neste år, men fra 2017 er fremtiden uviss.

Vil kutte i prosjekter

Felles for de 16 knutepunktfestivalene er at de er ledende innen sitt felt og skal hjelpe mindre festivaler ved å dele erfaring og kompetanse. Det er også grunnen til at de får fast støtte over statsbudsjettet.

Øyafestivalen har hatt flere prosjekter som nå kan komme til å forsvinne nå som knutepunktstøtten forsvinner.

– Det blir naturlig å se på hvilke av våre prosjekter som må bort. Om det blir kurs, konsertarrangering for de under 18, den internasjonale satsingen eller noe annet, er vanskelig å si. Det vi har etterlyst overfor Kulturministeren, er langsiktige støtteordninger. For å drive denne type prosjekter trenger vi et lengre perspektiv enn tolv måneder, sier Prangerød i Øyafestivalen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser bort på jazzdanserinnen Jeanett Holsbøvåg under åpningen

MOLDEJAZZ MISTER STØTTE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under årets Moldejazz.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Slottsfjell: Blir veldig glad

Festivalene som mister den øremerkede støtten har svært ulikt utgangspunkt, både økonomisk og kulturelt. Mens Olavsfestdagene i Trondheim fikk over 10 millioner i støtte i år, fikk Øyafestivalen litt over 2 millioner.

Og mens publikum strømmer til den utsolgte Øyafestivalen for å høre på Lars Vaular og drikke øl i sola, skal Olavsfestdagene først og fremst skal styrke Trondheimsregionen som et kirkelig og kulturelt kraftsentrum.

Likevel har både Øyafestivalen og Olavsfestdagene blitt møtt med kritikk fra sine konkurrenter, som hevder at millionstøtten over statsbudsjettet er sterkt konkurransevridende.

– Vi går med underskudd og kjemper for å overleve fordi Olavsfestdagene får millioner i støtte, sa leder for MIG gospelfestivalen, Øyvind Løvrød, til Trønder-Avisa i sommer.

Christoffer Rød

POSITIV: Christoffer Rød tror mindre festivaler vil tjene på at knutepunktordningen forsvinner.

Foto: Slottsfjellfestivalen

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har lenge vært kritiske til støtteordningen, og mener det bidrar til en konkurransevridning.

– Jeg blir veldig glad hvis knutepunktstøtten forsvinner. Ordningen har ført til unødvendige store økonomiske skjevheter, sier Christoffer Rød, festivalsjef ved Slottsfjellfestivalen, til NRK.

– At alle får muligheten til å søke om en pott med penger, er veldig positivt. Hvis pengene havner hos Kulturrådet, åpner det for en større flora blant norske festivaler. Jeg ser gjerne at mer penger blir brukt på nye, lovende festivaler rundt om i det ganske land istedenfor etablerte festivaler i storbyene, sier Rød.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken. Statsbudsjettet blir lagt fram 7. oktober.

Kulturstrøm

 • «Violent Night» nummer to på amerikanske kinoer

  Norske Tommy Wirkolas actionkomedie topper som nummer to på den amerikanske Box Office-lista, melder Variety. Marvel-oppfølgeren Black Panther: Wakanda Forever forblir på førsteplassen fjerde uke på rad.

  «Violent Night», som har David Harbour fra «Stranger Things» i hovedrollen som en brutal julenisse, hadde norsk premiere den 2. desember. Filmen har høstet gode kritikker i både inn-og utland, og fikk blant annet terningkast 5 av Filmpolitiet.

  Violent Night
  Foto: Allen Fraser / AP
 • «Troll» var den mest sette filmen på Netflix 2. desember 

  Seertallene har skutt noe voldsomt i været etter at «Troll» hadde premiere på Netflix 1. desember. Dagen etter var filmen den mest sette filmen i hele verden. – Jeg synes det var noen flotte scener fra kommunen vår og på slutten kunne man kanskje tro at det også kommer en oppfølger, sier ordfører i Rauma, Yvonne Wold, til Åndalsnes Avis. Flere av filmens spektakulære scener er innspilt i Rauma. Espen Aukan fra Kristiansund har skrevet manuset, og filmen har fått terningkast fem av Filmpolitiet.

  Troll
  Foto: Jallo Faber / Netflix © 2022