Hopp til innhold

Jazzkonserten "Kikkan" aldri nådde

«Kikkan» Sættem (93) hadde planlagt å gå på èn konsert under årets Jazzfestival. Det var Ytre Suløens jubileumskonsert i Molde Domkirke. Den konserten nådde han aldri.

Einar Aarø fra Ytre Suløen og Annlaug Sættem

Jazzmusiker Einar Aarø og Otto Christian "Kikkan" Sættems kone Annlaug var på konserten Kikkan aldri nådde.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Det forteller Annlaug Sættem (78) som tok farvel med ektemannen en måned tidligere.

Det var ikke en ledig plass i Molde Domkirke da Ytre Suløen dro i gang «Precious Lord, Take My Hand» til minne om ham som etablerte Jazzfestivalen i Molde, Otto Christian «Kikkan» Sættem.

– Det var den konserten han ønsket å komme på og være med å feire Suløens 50-årsjubileum, sier kona gjennom et langt liv.

Otto Kikkan Sættem

Otto "Kikkan" Christian Sættem var en av initiativtakerne da Jazzfestivalen i Molde ble etablert i 1961. Han gikk bort 19.juni i år 93-år gammel.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Hun sitter på første benk sammen med familiens gode venn, Einar Aarø (88) og døtrene Ellen Sættem-Flattum og Janne Sættem Åndal.

– Jazzmusikken er musikk til sorg og glede

Kikkan gikk bort 19 .juni og i begravelsen spilte Ytre Suløen og Arthur Bleiken de gamle tradjazz-sangene Kikkan var så glad i.

Den gamle hedersmannen fikk en begravelse etter sitt hjerte - inspirert av måten mange innbyggere i New Orleans tar et siste farvel på.

– Jazzmusikken er musikk til sorg og glede.Den er så fylt av følelser og uttrykk

Det sier Einar Aarø som etablerte Ytre Suløen Jass Ensemble hjemme i stua si hjemme i Sula for femti år siden.

– Ytre Suløen har opplevd å stå rundt ei seng til en som lå for døden, som ønsket å høre oss. Det var ganske sterkt. Bare noen dager etterpå så vi dødsannonsen hans i avisa.

Dro til New Orleans

Aarø ble kjent med Kikkan Sættem, som sørget for å sende de unge musikerne til New Orleans.

Annlaug Sættem sammen med døtrene Ellen Sættem, Janne Sættem Åndal, Ellen Sættem Flattum og Einar Aarø (tidligere Ytre Suløen)

Annlaug Sættem sammen med døtrene Ellen Sættem-Flattum, Janne Sættem Åndal og familiens gode venn Einar Aarø.

Foto: Ann Eli Nøsen

Han og Annlaug var med og feiret Suløens første fem år.

– Den første konserten Kikkan hørte oss på var i Ålesund. Da sa han at han ville ha oss over til New Orleans. Det bestemte han veldig tidlig, sier Aarø, som mener Kikkan også hadde stor betydning for Ytre Suløens suksess.

Ingen har hatt flere opptredener på Moldejazz enn Ytre Suløen. Noen mener bandet har blitt en institusjon i seg selv på Moldejazz. De har spilt på scener ute i Europa og USA.

Fikk musikken inn i kirkerommet

Kikkan var en pådriver for å få musikken inn i kirkerommet. Men det skjedde ikke uten protester, minnes Annlaug Sættem.

– Det var veldig viktig for «Kikkan» at musikken ble bragt inn i kirka. Inspirasjonen fant han i Statene og kirkene i USA.

Sammen med Per Inge «Pingen» Hansen etablerte Kikkan Sættem Jazzfestivalen i Molde i 1961. Kikkan var president for festivalen de første 20 årene.

Jazzmusikere fra Ytre Suløen og Arthur Bleiken spilte i begravelsen til Jazzfestivalens «far» og fulgte ham til det siste hvilestedet med musikken han elsket og levde for gjennom et hele livet.

Ytre Suløen fikk Molderosen

Under jubileumskonserten overrasket Rosekomiteen Ytre Suløen bandet og Tricia Bouttê med Molderosen. En utmerkelse som henger høyt og har vært delt ut siden 1967,

Ytre Suløen har spilt på Moldefestivalen hvert år og har hatt stor betydning for Europas lengste Jazzfestival i sammenhengende drift.

Einar Aarø mottar Molderosen fra Ragnar Heggdal i Rosekomiteeen

Molderosen ble overrakt Ytre Suløen i Molde Domkirke. Da ble også Einar Aarø, som startet jazzbandet invitert opp på scena og overrakt Molderosen 2023.

Foto: Ann Eli Nøsen

Einar Aarø la opp og tok farvel med Ytre Suløen for tre år siden. Men ble kalt opp på scena og overrakt Molderosen sammen med resten av jazzensemblet.

Både han og Annlaug Sættem tror Kikkan ville gledet seg stort over at Suløen skulle motta Molderosen på jubileumskonserten.

Einar Aarø fra Ytre Suløen og Annlaug Sættem

Einar Aarø mottok Molderosen 2023 sammen med resten av Ytre Suløen. Rosa ga Einar videre til Annlaug Sættem.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

– Kikkan var jo til stede her, sier Einar Aarø med et glimt i øyet og overrekker Molderosen til Annlaug Sættem. Denne skal du ha sier han og gir henne en varm klem.