NRK Meny
Normal

– Det beste hadde vært om Aure får fortsette som Aure

Ordfører Ingunn Golmen (Sp) mener at Aure bør få fortsette som i dag.

Inngunn Golmen

Ordføreren i Aure, Ingunn Golmen (Sp), mener kommunen trenger mer tid etter sammenslåina for åtte år siden.

Foto: Trond Vestre / NRK

Regjeringa har satt i gang en kommunereform der kommunene skal gjøre sine vedtak om sammenslåing våren 2016.

Golmen mener kommunen trenger mer tid etter sammenslåinga mellom Tustna og Aure for bare åtte år siden.

– Vi er fortsatt fersk som kommune

– Jeg ser nok for meg at Aure kan ha flere utganger, men primært skulle jeg ønske at vi fikk muligheten til å fortsette som èn kommune. Vi er fortsatt fersk som kommune, det er bare åtte år siden Aure og Tustna slo seg sammen, og jeg føler at vi trenger mer tid på å bygge oss sammen til en enhet, sier Ingunn Golmen.

– Blir ikke Aure litt smått?

– Jo, det kan du kanskje si. Men vi har et tett og godt samarbeid med nabokommunene rundt oss, og jeg har den oppfatningen gjennom samarbeidet i regionrådet Orkidè hvor jeg er leder, at flere av nordmørskommunene har det samme utgangspunktet. De ønsker et tett samarbeid, men vil gjerne beholde kommunestrukturen som i dag, sier Golmen.

Utredningsansvar

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner forutsetter at alle kommunene deltar konstruktivt og positivt i reformarbeidet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Om Aure-ordføreren får innfridd ønsker sitt om at kommunen skal få bestå som i dag er det opp til regjeringa og Stortinget å avgjøre. Vi spør kommunalministeren om hva som vil skje med de kommunene som ikke ønsker å slå seg sammen med andre.

– Stortinget har sagt at alle kommuner har et utredningsansvar, og jeg forutsetter at alle kommunene deltar positivt i reformarbeidet, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Men vil noen få slippe unna sammenslåing?

– Norge er et mangfoldig land, og det skal kommunereformen selvfølgelig ta hensyn til. Jeg tror vi også i fremtiden vil ha noen små kommuner, men de aller fleste deltar nå veldig konstruktivt og positivt i reformarbeidet, sier Sanner.

Regionkommune

Ingunn Golmen

- Dersom Aure ikke får fortsette som i dag, er det naturlig å se mot Kristiansund, sier ordføreren i Aure, Ingunn Golmen (Sp)

Foto: Trond Vestre / NRK

Dersom det primære ønsket ikke får gjennomslag vil Aure-ordføreren gå mot Kristiansund.

– Jeg synes det da er naturlig å se på det tette samarbeidet vi har på Nordmøre og ergo er det naturlig å tenke en regionkommune med Kristiansund som utgangspunkt, sier Ingunn Golmen.

- Hvor ikke Trøndelag?

– Fordi jeg tenker at jeg er nordmøring, ja, det er rett og slett noe med det.