– Ørsta og Volda må selv bestemme hva de vil

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner møtte lokalpolitikerne i Ørsta og Volda tirsdag ettermiddag.

Arild Iversen, Rune Hovde og Jan Tore Sanner

Arild Iversen, Rune Hovde og Jan Tore Sanner diskuterer kommunereformen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Jan Tore Sanner

Det var knyttet spenning til hva kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ville si da han innledet til felles kommunestyremøtet for Ørsta og Volda.

Foto: Trond Vestre / NRK

Volda og Ørsta, som kan komme til å slå seg sammen til en kommune, hadde felles kommunestyremøte på Ivar Aasen tunet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner holdt en lengre innledning og svarte på spørsmål fra politikerne.

– Dette er et startskudd for den prosessen vi nå skal inn i, sa ordføreren i Ørsta, Rune Hovde (H).

Ørsta og Volda har allerede vært gjennom flere diskusjoner om sammenslåing, men prosessen ble lagt på is, blant annet på grunn av mangel på økonomisk effekt.

Fleksibilitet

Men regjeringen Solberg varslet raskt at den ville gjennomføre en omfattende kommunereform. Våren 2016 skal kommunene gjøre sine vedtak. Våren 2017 kommer regjeringen til Stortinget med sitt forslag til ny kommunestruktur.

– Reformen skal gjennomføres med fleksibilitet der både regjeringa, Stortinget og kommunene skal være med. Vi har justert kursen nettopp for å samle et bredt flertall bak reformen, sa Jan Tore Sanner til kommunestyrerepresentantene i Ørsta og Volda.

– Bo- og arbeidsregionene er mye større enn den enkelte kommune. Sunnmøre er et klart eksempel på dette. Vi hører kravet fra næringslivet om at kommunene må komme etter, sa Sanner.

Kommunal- og moderniseringsministeren ble godt mottatt av lokalpolitikerne, men ikke alle var fornøyd

– Jeg vil takke statsråden for innledninga, sa Gunnar Strøm fra Volda SV,

– Jeg var spent på hva statsråden ville si, men er litt skuffet. Det var mange fine ord, men talen din sa lite om hva slags framtid vi får, sa varaordfører i Ørsta, Paul Kristian Hovden

Men Jan Tore Sanner fikk også mange spørsmål og mange innspill fra politikerne i Volda og Ørsta.

– Jeg skal ikke tegne kartet

Hans Olav Myklebust

Tidligere ordfører i Ørsta, Hans Olav Myklebust vil samle Søre Sunnmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg mener vi må se ut over Ørsta og Volda og se på mulighetene for å samle Søre Sunnmøre, sa tidligere ordfører i Ørsta, Hans Olav Myklebust (FrP).

– Foreløpig er det flere spørsmål enn svar. Det vi er mest spent på er hva slags oppgaver som blir overført til kommunene. Kan det bli aktuelt å se på de fylkeskommunale oppgavene? Og vil staten være en medspiller som kan bidra til at vi får en Volda-tunnel, sa Helge Hamre fra Volda Venstre.

– Jeg har ikke kommet for å tegne et nytt kommunekart for Ørsta og Volda..De to kommunene må finne ut av dette selv.. Men jeg er imponert fordi Ørsta og Volda er foroverlente, sier Jan Tore Sanner til NRK.

Hafast-blemme

Kommunal- og moderniseringsministeren gjorde ei skikkelig blemme da han trakk frem valget av Hafast som en seier da valget av trasè over Storfjorden ble valgt. Jan Tore Sanner var tydeligvis ikke klar over at Ørsta kommune har kjempet for en helt annen løsning, nemlig Fefast.

Blemmen ble påtalt under ordskiftet, men statsråden slapp med en syrlig bemerkning fra en av representantene.

Les flere nyheter her.