Hopp til innhold

– Kristiansund og Frei er et eksempel på hvordan det kan gjøres

Kristiansund og Frei får skryt får måten de to kommunene slo seg sammen på.

Kristiansund og Frei

– Dette er et positivt eksempel på hvordan to kommuner kan gjennomføre en sammenslåing, sier direktøren i Kompetansesenteret for distriktsutvikling, Halvor Holmli.

Holmli som er medlem av regjeringa sitt ekspertutvalg, følger kommunene i Møre og Romsdal på nært hold. Han mener det er mye å lære av Kristiansund og Frei som ble en felles kommune fra 1.januar 2008.

- Raushet er kjempeviktig

Halvor Holmli

Direktøren i Kompetansesenteret for distriktsutvikling og medlem av regjeringa sitt ekspertutvalg, Halvor Holmli, mener raushet er avgjørende.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Fordi de var tidlig strategisk bevisst på å ha et informasjonsopplegg. De brukte folkemøter og egen avis både før, under og etter kommunesammenslåinga. Så viste Kristiansund stor raushet i forhold til Frei. Jeg synes dette er et godt eksempel, sier Holmli.

- Er den rausheten avgjørende?

– Ja, både det å skjønne at folk er opptatt av identitet og tilhørighet, men også at store kommuner viser raushet overfor små. Dette er kjempeviktig, sier Halvor Holmli.

Onsdag gikk startskuddet for arbeidet med kommunereformen i Møre og Romsdal. Kommunene var samlet til oppstartsmøte med fylkesmannen som har fått en nøkkelrolle i dette arbeidet.

Kommunene har halvannet år på seg. Seinest våren 2016 skal de gjøre sine vedtak. Våren 2017 kommer regjeringa med sitt forslag til ny kommunestruktur. Noen kommuner har kommet langt og har hatt flere fellesmøter, andre har en lengre veg å gå.

Tillitsutfordring

Direktøren i Kompetansesenteret for distriktsutvikling, Halvor Holmli, har fått med seg debatten rundt Ålesund og nabokommunene sin motstand mot å blir slått sammen med den største kommunen i Møre og Romsdal.

– Det kan jo virke som Ålesund har en veg å gå når det gjelder å jobbe enda mer med tilliten mellom seg og de omliggende kommunene. Men det er jo bare å ta fatt i den utfordringa. Jeg tror folk ser at dette er en tillitsutfordring, sier Holmli.

– Bør kommunereformen bidra til å skape sterkere byregioner i Møre og Romsdal for å kunne si at en har lykkes?

– Det er klart at det er klart at det er mange som ser på byregionprogrammet som en motkraft til større byer som Oslo og Bergen. Jeg tror dette er lurt altså. Det demper sentraliseringsfarten dersom en klarer å få til sterke byregioner rundt om i landet, sier Holmli

Ekspertutvalget

Jan Tore Sanner og Signy Irene Vabo

Kommunalminister Jan Tore Sanner mottar den første rapporten fra ekspertutvalgets leder Signy Irene Vabo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I desember kommer regjeringa sitt ekspertutvalg med en ny delrapport som skal si noe om kommunenes fremtidige oppgaver. Mange er spent på hva utvalget vil foreslå.

Halvor Holmli ønsker ikke å si noe om hva som kan bli lagt på bordet, men han legger ikke skjul på at han merker at det er stor interesse for det arbeidet som utvalget gjør.

– Det er et ganske stor trykk og det jobbes nå hardt i utvalget for å lage eksempler på oppgaver som kan overføres til større kommuner pluss at vi ser på de kriteriene vi har laget, om de skal justeres eler om det skal legges inn nye, sier Holmli.

– Den rapporten vil være avgjørende for viljen i kommunene?

– Ja, absolutt. Det er Sanner også fullt klar over.