NRK Meny
Normal

- Norske trenere er ikke profesjonelle nok

Ole Gunnar Solskjær kommer med et aldri så lite hælspark til sine trenerkollegaer. - Norske trenere er ikke profesjonelle nok, sier han.

Ole Gunnar Solskjær og Morten Krogvold
Foto: Roar Halten / NRK

Fotofestivalen Nordic Light hadde i år invitert Ole Gunnar Solskjær tilbake for å snakke med Morten Krogvold ansikt til ansikt i går kveld.

Dette skjedde fem år siden forrige gang de to møttes på samme arrangement.

– Ikke flinke nok

– Norske trenere er ikke profesjonelle nok. De fokuserer for lite på de små tipsene, som kan hjelpe selv rutinerte spillerne videre.

– Ta Daniel Berg Hestad – 35 år gammel har han opplevd det meste med MFK. Hjelpetrenerne og jeg tok med oss et begrep fra Manchester United ”Look over your shoulder”, kikk deg alltid over skuldrene.

– I Manchester United så lærer de alle spillerne å kikke seg over skuldrene før de mottar pasninger for å ha full kontroll bak seg.

– Dette er et begrep Daniel aldri hadde hørt om før. Dette var helt nytt for ham. Noe så enkelt burde han ha hørt om mye tidligere, mener Solskjær.

- Norge har ikke flinke nok trenere, de har ikke noe erfaring, til å si det til spillerne sine, slike små ting som utgjør de store forskjellene. Alle kan si at du må trene på en crossvending, eller du må trene på innsidepasning, men hvordan skal du trene på det? Vi bør ha trenere som har opplevd noe, fortsetter Solskjær.

- Men vi er fortsatt en ung nasjon i profesjonell sammenheng, og vi blir bedre og bedre.

- Det er mange trenere i Norge som er glad i å snakke. Hvis det for eksempel er media på trening, så er det akkurat som trenerne skal vise hva de er gode for. Det tror jeg spillerne blir veldig lei av.

- Jeg har hatt en fotballmanager i meg hele livet

Solskjær selv kjører en bevist strategi på at han ikke deltar på alle treningene til Molde.

Mye av treningene overlater han i sin helhet til hjelpetrenerne.

– For mye coaching gjør at man ikke får 100 prosent ut av spillerne, sier Solskjær.

Han har stor tro på seg selv som fotballtrener, og vet med seg selv at han vil lykkes, bare han får tid nok - Nå er jeg i startgropa. Jeg har stor tro, og jeg vet at jeg lykkes. Jeg har hatt en fotballmanager i meg hele livet.

Ole Gunnar Solskjær

Morten Krogvold og Ole Gunnar Solskjær ansikt til ansikt.

Foto: Roar Halten / NRK

LES OGSÅ:

Om Ferguson

- Det er flere som tror at Alex Ferguson og jeg var spesielt nære venner. Det stemmer ikke. Da jeg ble kalt inn på kontoret til Ferguson, så banket hjertet ekstra hardt, for jeg viste aldri hva han skulle si.
Han jobbet ut fra filosofien at han var manager for laget, og ikke for hver enkelt spiller. Han forventet at vi skulle ta vare på oss selv.

Solskjær skryter også av fotballpsykologen Ferguson.

– Han er den beste fotballpsykologen i verden. Ferguson vet akkurat hva han skal si til det rette tidspunkt. Og han planlegger humøret han skal være i. Hvis du ser en rasende Ferguson under kamp, så er det garantert noe han bestemte seg for fem minutter siden.

Solskjær tar også fram Ferguson sine kvaliteter med å hente inn de rette spillerne, og å kvitte seg med spillere som blir for store for klubben. - Ferguson ansatte ikke alltid de beste spillerne, men de spillerne med den rette holdningen. Og han turte å sparke spillere som i eget hode var større en klubben, og nevnte blant annet Beckham, Ronaldo og Keane.

Om konflikten Molde – Kristiansund

- Jeg sa det til hjelpetrenerne mine da vi tok jobben at det var en politisk landmine som jeg nå var i ferd med å gå på.

Solskjær innrømmer at det har vært en del kommentarer fra Kristiansund om trenerjobben i Molde, men han tror de fleste kristiansundere skjønner at han må kjøre over fjellet for å drive med fotball på sånn noenlunde nivå.

Debatten har vært høy om dette, men Solskjær tror ofte at det "ikke alltid er de skarpeste knivene i skuffa" som uttaler seg.

I 1995, da Solskjær spilte for Molde, var det mange fra Kristiansund som tok turen til Molde for å se fotballkamp. Han har stor tro på at det blir slik igjen.