Wienerbrød med bringebær og marsipan

Når wienerbrødene med marsipankrem, bringebærsyltetøy og hasselnøttflak har fått melisglasur på toppen er de blitt ordentlige spandauere.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Wienerbrød med bringebær og marsipan

Spandauere kaller danskene disse wienerbrødene med bringebær og marsipan. Oppskriften er fra Danni og Helle Nielsen, som driver bakeriet Brødkunsten i København.

Slik gjør du

Deigen

Legg smøret mellom to ark bakepapir, og kjevle det ut til det er blitt en firkant på 1,5 centimeter tykkelse. Sett smøret i kjøleskapet mens du lager deigen.

Ha egg, iskaldt vann, gjær, mel, sukker og salt i en miksmasterbolle. Bruk eltekroken på lav hastighet i mindre enn fire minutter. Pass på at du ikke arbeider for mye med glutenet. Legg deigen på benken med litt mel. Deigen skal føles myk, men ikke klissete. Ha i litt ekstra mel, hvis det er nødvendig. Kjevle deigen til en firkant på 1,5 cm tykkelse.

Legg smøret diagonalt på deigen. Bruk kjevlet til å kjevle to motstående hjørner litt flatere. Brett de to hjørnene til å møtes på midten. Gjør det samme med de to andre hjørnene. Smøret skal være helt innpakket i deig. Bruk hendene, hvis det er nødvendig, for å jevne ut deigen og passe på at alt er godt lukket. Det er viktig at det ikke er noen hull i deigen.

Pass på at arbeidsbenken alltid har et tynt lag mel. Kjevle ut deigen til et rektangel på cirka 20 x 60 centimeter. Brett deigen sammen i tre lag. Pakk deigen i plast og sett den i kjøleskapet i 20 minutter, for at glutenet skal få hvile. Gjenta kjevling, bretting og hvile to ganger til. Hver gang snus deigen 90 grader, sånn at du strekker deigen i en annen retning enn forrige gang. Når deigen har blitt kjevlet og brettet tre ganger legges den i kjøleskapet i 20 minutter.

Marsipankrem

Lag marsipankrem mens deigen hviler. Visp sukker og marsipan i en mikser i 3-4 minutter på medium hastighet til sukkeret har løst seg opp og blandet seg med marsipanen Tilsett smøret, en terning om gangen, til det akkurat har samlet seg. Ikke hold på for lenge. Ha marsipankremen i en engangs sprøytepose med en åpning på to centimeter. Legg den i kjøleskapet til den skal brukes. Blandingen vil bli hard hvis den ligger for lenge i kjøleskapet, så la den få ligge i romtemperatur til den er passe til å sprøyte ut.

Spandauere

Skjær deigen i to og la den ene halvparten ligge tildekket i kjøleskapet mens du kjevler ut den andre. Kjevle deigen på en melet overflate til et rektangel på 21 x 51 centimeter og 5 millimeter tykt. Skjær sidene, så de blir beine. Skjær deigen i ruter på 10 x 10 cm. Legg dem på stekebrett med bakepapir med god avstand mellom hver. Sprøyt litt marsipankrem i midten av hver rute. Brett hjørnene inn mot midten og press ned med tommelen, så de fester seg. Gjør det samme med deigen som har hvilt i kjøleskapet. Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la wienerbrødene heve til dobbel størrelse på en varm, trekkfri plass i 1,5 til 2 timer.

Sett ovnen på 200 grader.

Pensle wienerbrødene med sammenpisket egg. Press ned i midten av hvert wienerbrød med to fingre, og legg i en spiseskje bringebærsyltetøy. Dryss over hasselnøtt- eller mandelflak. Stek wienerbrødene i 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. La dem stå på stekebrettet til de har kjølt seg litt ned.

Melisglasur

Bland melis med en spiseskje varmt vann. Ha glasuren i en engangs sprøytepose med en veldig liten åpning. Eller bruk en plastpose og skjær et lite hull i et hjørne. Pynt hvert wienerbrød med en ring av melisglasur.

Spandauerne smaker best samme dagen de er bakt.

Tips

Oppskriften har blitt testet og redigert av SBS Food, som lager TV-serien Skandinavisk mat. Den er litt annerledes enn det du ser i programmet.

Viktig!

  • Alle ingrediensene må være iskalde. Ingrediensene må holdes under 5 grader for å være sikker på at ikke gjæren begynner å heve.
  • Det er best å bruke fersk gjær, siden den bruker lengre tid på å starte hevingen. Hvis du ikke får tak i fersk gjær bruk 15 g tørrgjær i stedet.

Kilde: Danni og Helle Nielsen i TV-programmet Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)