Gravlaks og sennepssaus

Gravlaks servert med sitron, rødløk, rugbrød, knekkebrød, lomper, sennepssaus og et lite glass akevitt.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Gravlaks med sennepssaus

Graving er en tradisjonell og enkel måte å tilberede laksen på, og perfekt når du skal servere mange. Adam Liaw er imponert over den nordnorske laksen.

Slik gjør du

Graving av laks

Del fiskefileten i to på midten, så det blir to omtrent like store deler. Legg begge delene med skinnsiden ned på et stort stykke plastfolie.

Bland sammen sukker, salt og pepper og hell blandingen over fisken i et tykt lag. Strø over dill. Hell dråper av akevitt eller brandy over.

Legg den ene delen over den andre, så de to skinnsidene vender ut. De smale endene skal ligge samme vei. Pakk fisken stramt i minst tre lag plastfolie. Press forsiktig når du pakker, så du får ut så mye luft som mulig. Legg fisken på et fat, og sett den i kjøleskapet i 48 timer. Snu fisken hver tolvte time.

Sennepssaus

Visp alle ingrediensene, unntatt druekjerneoljen, til de er godt blandet. Mens du visper hele tiden har du i litt og litt olje, til sausen har passe konsistens.

Gravlaks med sennepssaus

Pakk fisken ut av plasten og ha den på en skjærefjøl. Tørk fisken forsiktig med fuktig kjøkkenpapir for å få vekk restene av sukker og salt. Tørk en gang til med tørt kjøkkenpapir. Skjær tynne skiver av laksen med en stor, skarp kniv.

Gravlaks serveres med sennepssaus, sitronbåter, rødløk i ringer, rugbrød og lompe.

Tips

  • Akevitt er skandinavisk brennevin som har røtter tilbake til fjortenhundretallet. Det blir destillert med urter og krydder som karve, fennikel og dill. Hvis du ikke har akevitt kan en god brandy også brukes.
  • Hvis du ikke får tak i lompe, kan du bruke andre typer wraps.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS