Krabbe kokt i øl med majones og brunt smør

En skive med kokt krabbe, god majones og litt sitron er festmat.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Krabbe kokt i øl, med majones med brunt smør

Krabbefest er en av mine favoritter når det er snakk om skandinaviske mattradisjoner, sier Adam Liaw. Han koker krabben i mørkt øl, og lager majones med brunt smør til.

Slik gjør du

Ha 10 liter vann i en veldig stor gryte, og varm opp over høy varme. Tilsett salt sukker, øl, dill og sitroner skåret i to. Ha på lokket, og varm opp til det så vidt koker.

Majones med brunt smør

Smelt smøret i en liten gryte på middels varme. Kok til det blir brunt og har en nøttaktig aroma. Så snart smøret er brunt tilsettes olje. Ta smøret av varmen og la det avkjøles litt.

Ha eggeplommene og sitronsaften i en middels stor bolle. Bruk en ballongvisp til å vispe det sammen. Visp hele tiden mens du tilsetter litt og litt av det brune smøret. Først bare dråpe for dråpe, så en tynn stråle helt til du har en tykk majones. Smak til med salt.

Kokt krabbe

Ta krabbene ut fra boksen med is eller fryseren. Ha krabbene i vannet. Kok i 15–25 minutter. Krabben er ferdigkokt når du enkelt kan dra av de små klørne. Ta ut krabbene, la dem renne av seg og server dem med en gang med majones med brunt smør, sitronbåter og brød.

Adams perfekte skive med krabbe

Smør en skive med mye majones, ha på en god haug brunt krabbekjøtt (helst fra en hunnkrabbe), topp med det hvite kjøttet fra klørne (Helst fra en hannkrabbe). Drypp over sitronsaft.

Tips

  • Adam Liaw foretrekker en mørk lagerøl, men all øl som ikke er for bittert, passer i krabbegryten.
  • Ha krabbene i is eller fryser i 15-20 minutter før de skal kokes, så de bedøves før de skal kokes.
  • Majonesen med brunt smør vil bli fastere når den avkjøles, det er helt i orden. Men den er best når den serveres rett etter at den er laget.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS