Drinker laget med kaffe

Kaffe er bærer av flere hundre ulike aromaer og passer utmerket til å smaksette ulike drinker.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Tre nydelige kaffedrikker

Vi nordmenn elsker kaffen vår. Men la oss leke litt med de utallige aromaene som finne i kaffe-universet. Vi har gjort noen knep som forvandler hverdagsdrikken til ren luksus.

Slik gjør du

Porterkaffe med yoghurt og ingefær

Dette minner om å drikke den kremete skumtoppen på en Guinness. Drinken får en fin bitter smak av porteren som avrundes med yoghurt og fløte.

Brygg kaffen.

Løs opp sukkeret i den varme kaffen og avkjøl raskt (hvis ikke blir det beskt). Bland alle ingrediensene i en bolle (spar 1 dl fløte til toppingen) og visp det sammen med en mikser eller blender.

Hell opp i passende glass, topp med lett vispet fløte og garner med ingefær og hele kaffebønner.

Server drinken kald med en skje til. Du kan gjøre den nesten klar på forhånd og bare ha på toppingen rett før du serverer.

Solbærkaffe med vin og sjokolade

Dette er en syrlig, bærpreget drink med myke kaffetoner og litt sødme. Den passer godt til dessert.

Kok opp melken og fløten (hold av 1 dl til topping) og tilsett solbærsaft og kaffe.

Smelt sjokoladen i blandingen. Hell oppi vinen og varm opp.

Smak til med sukker dersom du vil ha mer sødme.

Fyll opp i glass som tåler varme og topp med vispet kremfløte, sjokoladeflak, solbær og litt pulverkaffe.

Krydderespresso

Har du en kaffe som du ikke helt liker eller som du har hatt lenge i skapet, kan du redde den ved å lage krydderkaffe. Den passer både til å gi en pangstart på dagen eller til en kaffepause.

Bland krydderne og chilien med malt kaffe i en presskanne. Legg i bringebærene og hell over kokende vann. La kaffen trekke i tre minutter før du presser ned filteret.

Server i små kopper og nipp forsiktig.

Kilde: ELLA GRÜSSNER CROMWELL-MORGAN i TV-serien «Hygge i Strömsö"/YLE