Tilslørte plommer

Plommekompott, pisket krem og smuler stekt i smør og sukker blir Lise Finckenhagens tilslørte plommer.

Foto: Lise Finckenhagen

Tilslørte plommer

Tilslørte bondepiker lages vanligvis med eplekompott. I denne oppskriften med plommekompott krydrer Lise Finckenhagen plommene med vanilje, kanel og kardemomme.

Slik gjør du

Del plommene og fjern steinen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha plommer, sukker, hvitvin, vanilje, kanel, kardemomme og sitronsaft i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. La det småkoke til plommene blir helt møre.

Jevn eventuelt kompotten med litt potetmel, hvis du ønsker det, og avkjøl kompotten.

Smelt smøret til smulene i en stekepanne. Tilsett loffsmulene og dryss over sukker. Stek under sporadisk omrøring til smulene blir gylne og sprø. Hell de sprø smulene over på en tallerken til avkjøling.

Visp fløten til myk krem.

Anrett plommekompott, sprø smuler og krem lagvis i porsjonsglass eller i en pen serveringsbolle.

Tips

  • Riv over litt sjokolade for ekstra glede.
  • Lag smuler av en halvstekt bagett (eller rundstykke) ved å kjøre bagetten til smuler i en hurtigmikser.
  • Loffsmuler kan eventuelt erstattes med knuste søte kjeks (trenger ikke å stekes) eller varieres ved å bruke litt kakesmuler, nøtter, kokos eller havregryn.
  • Bruk litt vaniljesukker i kremen hvis du ønsker det.
  • Pynt med noen spede små rosmarinblader. Kombinasjonen plommer og rosmarin er kjempegod, men ikke overdriv rosmarinbruken.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+