Hopp til innhold

Nytelser med norske plommer

La de ikke gå til spille. Du kan gjøre så mye mer enn å sylte og safte. Her finner du kaker, kompotter, chutney, søt bakst og desserter.

Bollefocaccia

Vi anbefaler dessertvarianten av det populære italienske brødet focaccia – med plommer og vanilje.

Foto: Marit Hegle

Det letteste du kan gjøre når du har mye plommer er å fryse dem. Så henter du bare opp etter hvert som du vil lage noe godt – som for eksempel syltetøy.

Bruk syltetøyet som pålegg på brødskiva, til kakefyll eller til desserten. Det får ekstra smak når du koker plommene sammen med stjerneanis.

Friske og søte plommer i krydderlake er nydelig til dessert, som tilbehør til kaker, modne oster, svinekjøtt eller andre retter der det er godt med søte, friske innslag.

Chutney er en slags marmelade med en mer pikant smak, som passer til middagsretter. Denne lager du med ingefær, kanel og kardemomme. Server til kjøtt- eller fiskemiddagen – eller til ost.

Alle som har hatt besteforeldre, har sannsynligvis smakt den klassikeren. Det finnes ingen grunn til at den skal gå av moten. Kompott (eller fruktgrøt) er i teorien det samme som syltetøy, bortsett fra at den ikke er like konsentrert, og ikke inneholder syltepulver eller konserveringsmiddel. Kompott er lagd på én-to-tre.

Varm dessert med høstens frukt, svisker og is. Ferdig på ett kvarter. Du kan lage den i porsjonsformer eller i en større ildfast form.

Plommer og krydder er perfekt i bakverk. Kanel, kardemomme og nellik lager festsmak.

Denne lager du på samme måte som vanlig focaccia. Bre deigen utover og lag huller som du fyller med plommer og vaniljekrem.