Tangsuppe

Tangsuppe med blåskjell, fennikel, poteter og gulrøtter.

Foto: NRK

Tangsuppe med blåskjell

I Øst-Asia har folk i uminnelige tider spist mye tang og tare, mens vi nordmenn stort sett bare har brukt det som nødfôr til husdyra. Navn som butare, kutare og sauetang vitner om det. Nå har endelig nordmenn fått øynene litt opp for tang som menneskeføde, takket være sushitrenden. Men tang kan altså brukes til så mye mer enn bare sushi

Slik gjør du

Legg vingetangen i bløt i kaldt vann i 15 minutter. Hell deretter fra vannet, og skjær tangen i cirka to centimeter brede stykker.

Rens blåskjellene. Sjekk om de lever ved å banke dem lett mot bordplaten. Hvis de lukker seg er de levende, men hvis de forblir åpne er de døde og skal kastes.

Rens og skrell grønnsakene. Skjær fennikelen i tynne skiver, potetene i tynne skiver, gulrøttene i tynne staver og hakk hvitløken i små biter.

Smelt smør eller olje i en stor kjele og fres alle grønnsakene gylne. Tilsett hvitvin, deretter fiskekraft, tomatpuré og tang. Kok under svak varme i cirka et kvarter.

Tilsett blåskjell og kok under lokk i cirka fem minutter, til skjellene har åpnet seg. Tilsett fløte, og smak til med tangsalt og sitron.

Server med et dryss av for eksempel tørket sukkertang, røykt tangsalt og dill.

Kilde: Zoe Christiansen i TV-serien Naturligvis/NRK1