Strandsnegler i gryte. Fra NRK-serien Kokkeliv.

Med en primus og en god gryte kan du koke strandsnegler på tur.

Foto: Anton Brekne / NRK

Strand­snegler kokt på primus

Strandsneglene er små delikatesser som er enkle å tilberede. Litt lirking skal til for å få de små sneglene ut av skallet.

Slik gjør du

Godt forberedt sneglekoking

Plukk sneglene så tett opptil sjøkanten som mulig, eller i vannet. Gjør deg selv en tjeneste og plukk de største du finner.

Fyr opp primusen og få hele greien så varm du kan. Ha i sneglene og resten av ingrediensene utenom urtene, og kok på full gass i 6 minutter. Om du tror det begynner å bli tørt, har du bare en skvett ekstra vin eller vann i kjelen.

Når tiden er omme, rører du inn urtene og strandsneglene er klar til å spises.

Du må lirke ut foten fra sneglehuset med en nål. Det er en liten hard «negl» som beskytter sneglen når den trekker seg inn i huset. Denne vil du ikke spise. 

Impulsiv sneglekoking

Samle snegler som over.

Kok opp sjøvannet sammen med tangen du finner. Om du er usikker på hva slags tang du kan bruke, så kan du bruke alt, men gjerne unngå for mye blæretang og tang som ser for herjet ut. Tang vokser fra tuppen og ut, så endene er alltid ferskere enn nederst.

Ikke la sjøvannet koke inn, da blir det for salt.

I det vannet er kokt opp, så har du i sneglene. Kok i 6 minutter (om de er store og fine, litt kortere om de er små).

Hell så av vannet og rør inn smør, ville urter og noen finkuttede granskudd, om du gjør dette på våren. Skuddene må være myke om du vil unngå akupunktur i ganen.

Til slutt rører du inn smøret. 

Lirk ut kjøttet med tynn pinne, bøyd fiskekrok eller hva din indre MacGyver klarer å komme opp med. 

Tips

Christopher er punkeren som bløffet seg inn i kokkeverdenen. Nå serverer han 500 år gamle kuskjell på en av Bergens mest eksklusive restauranter.

Christopher er punkeren som bløffet seg inn i kokkeverdenen. Nå serverer han 500 år gamle kuskjell på en av Bergens mest eksklusive restauranter.

Les mer om Christopher Haatuft: Punkaren som vart meisterkokk

Kilde: Christopher Haatuft i TV-serien Kokkeliv/NRK