Skillingsboller med melis

Oppskriften gir cirka 20 søte skillingsboller.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Skillingsboller med melis

Kanelsnurrer, kanelboller, skillingsboller. Kjært barn har mange navn. Denne oppskriften kommer fra Mette Blomsterberg.

Slik gjør du

Smuldre gjæren i en stor bolle og bland med egg, frøene fra vaniljestangen, kanel, kardemomme, ingefær og rørsukker.

Varm melken og bland den med salt. Bland i litt mel og tilsett smør. Tilsett mer mel og kna det hele til en glatt og elastisk deig. Det er umulig å fastsette eksakt mengde mel. Meltypene er forskjellige. Deigen skal være glatt og smidig, aldri tørr og klumpete. Elt deigen til en stor ball som legges i mel på bordet.

Når deigen har hvilt ca. 15 minutter, kjevles den ut i en firkant ca. 50 X 40 cm. Når du kjevler ut deigen, sørg for å begrense mengden mel. Børst også overflødig mel fra deigen når du er ferdig med å kjevle.

Fyllet

Rør smøret godt med sukker og kanel. Man kan eventuelt piske med håndmikser. Stryk fyllet ut over hele deigen med en palettkniv og rull deigen opp som en rullekake.

Smør lave aluminiumsformer, ca. 6 cm i diameter, med en nøytral olje. Skjær rullen i 1½ cm tykke skiver.

Legg dem umiddelbart i de smurte formene. Skillingsbollene skal heve på en bakeplate på et godt varmt sted til de har fått nesten dobbel størrelse – det tar minst 35 minutter, avhengig av temperaturen i rommet.

Skillingsbollene pensles med sammenpiskede eggeplommer. Stekes ved 185 °C til de er passe gylne, ca. 15–18 minutter.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv