Laster innhold, vennligst vent..
Sjokoladeterte med salt karamell

Sjokoladeterte med kakao i tertebunnen, et lag med salt karamell og så sjokoladeganache på toppen.

Foto: Marit Hegle

Sjokoladeterte med salt karamell

Denne sjokoladeterten er en herlig kombinasjon av sprø tertebunn, salt karamell og fyldig sjokoadeganache. Den er ikke vanskelig å lage, men du bør beregne litt tid til å la tertebunnen få hvile mellom stegene.

Slik gjør du

Bunn

Del opp kaldt meierismør i små terninger. Smuldre det sammen med mel, melis og kakao med fingrene til alt smøret er fint fordelt og blandingen minner litt om sand. Det er ikke ønskelig at du smuldrer lengre enn nødvendig, vi ønsker å jobbe minst mulig med deigen.

Bland inn ett kjøleskapskaldt egg, bruk fingrene. Bland til du har fått en jevn deig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter, men gjerne et par timer eller over natten, hvis du har tid til det.

Når deigen har fått hvile kjevler du den ut til den er ca. 3 mm tykk. Jeg anbefaler å legge deigen mellom to lag plastfolie når du kjevler, slik at den ikke fester seg i kjevlet eller underlaget.

Flytt deigen over i en terteform, ca. 26 cm. Klem den forsiktig inntil kantene. La det ligge litt deig over kanten på alle sider slik at deigen ikke siger ned. Stikk godt med hull i deigen med en gaffel. Sett formen med deigen inn i kjøleskapet og la den hvile der i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. Når stekeovnen er varm legger du et lag aluminiumsfolie over tertebunnen og fyller opp med tørr ukokt ris eller erter. Stek i 15 minutter på midterste rille. Deretter fjerner du folien med ris/erter og steker videre i 10 minutter. Avkjøl terten på rist.

Salt karamell

Bland sukker og vann i en kjele. Kok opp på medium varme. Imens varmer du fløten i en annen kjele. Den skal ryke men ikke koke.

Kok sukkerblandingen videre til den har blitt gyllen. NB! Når du har slått på varmen er det superviktig at du ikke rører mer i sukkeret, da vil blandingen kunne krystallisere seg. Når sukkeret har blitt lys gyllent fjerner du det fra varmen og heller over fløten. Rør godt. Når blandingen har brust fra seg og er jevn, rører du inn smøret. Rør inn ca. 2 klyper maldonsalt. Når karamellen har nådd romtemperatur heller du den over tertebunnen.

Sjokoladeganache

Grovhakk sjokoladen. Varm fløten til det er rett før den koker. Hell fløten over sjokoladen. Rør i midten av fløten med en slikkepott til blandingen er jevn, blank og fin. Avkjøl til romtemperatur før du heller den over karamellen.

Dekor

Når sjokoladen har stivnet kan du pynte terten. Jeg grovhakket saltede pistasjnøtter og la den i en stripe litt tilfeldig rundt på terten. Deretter la jeg hele og halve bringebær oppå nøttene. Jeg strødde over litt bringebærstøv/pulver og pyntet med litt karamelldekor.

Karamelldekor lager du ved å smelte sukker som helles utover et bakepapir og dras utover med en gaffel.

Server terten romtemperert.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet «Brønsj» på NRK P1