Sjokoladefondant med chili

Sjokoladefondant med chili og salt karamellsaus.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Sjokoladefondant med chili og salt karamell

Ha chili i sjokoladefondanten og server den med jordbær og salt karamellsaus. En uslåelig kombinasjon av søtt, salt og litt sterkt på en gang.

Slik gjør du

Hvis du går for alt det gode i denne oppskriften, lag sausene først. Når sjokoladefondanten er stekt, skal alt serveres med en gang, så da må sausene være ferdige.

Salt karamellsaus

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele og gi det et oppkok. Du må ikke røre. La det koke på middels varme til sukkeret er smeltet og har fått en fin brun og gyllen farge. Tilsett smør og rør det sammen. Ha deretter i kremfløten, puljevis. Smak så til med salt. Ha sausen over i en passende serveringsform og sett den kjølig til den skal serveres sammen med kaken.

Jordbærcoulis

Ha jordbær og melis i en passende bolle med høye kanter, kjør det glatt med en stavmikser til det blir helt jevnt og ingen biter igjen. Smak til med sitronsaft slik at det blir fin balanse mellom det søtlige og syrlige, og som bryter bra mot sjokoladen og karamellen. Sil coulisen gjennom en finmasket sil.

Sjokoladefondant

Smelt sjokolade og smør i en bolle over en kjele med vann (vannbad). Rør til det blir en tykk jevn sjokolademasse. Tilsett ønskelig chili og vaniljefrø fra skrapet stang. Pisk egg og sukker til sukker er oppløst. Bland de to rørene og vend inn siktet hvetemel. Pensle ønskede former med smeltet smør og dryss over ett tynt lag hvetemel over hele formen slik at det sitter fast i smøret. Dette for å være sikker på at fondanten slipper formen. Fyll formene ¾ fulle.

Bruker man en standard rund aluminiumsform skal fondanten stekes på 190 grader i 10 minutter. En sånn lang form som vi viste på TV, setter jeg ovnen på 220 grader, senker den til 190 og steker i 12 minutter.

Finn ønskelig form og bli kjent med steketiden. Du kan bruke trikset med en strikkepinne for å sjekke.

Du kan også bruke store muffinsformer 3/4 fulle, 8–10 minutter nederst i ovnen på 220 grader.

Tips

Sjokoladefondant i langform

Sjokoladefondant laget i en lang, rund form.

Foto: NRk
  • Steketiden varierer i forhold til type ovn og størrelse på porsjonsformene, så test gjerne med én først dersom du bruker muffinsformer.
  • Dag Tjersland bruker en lang, rund aluminiumsform når han skal lage til flere.

Kilde: Dag Tjersland, kokk i TV-serien «Hagen min»/NRK