moussekake

Lag på lag med gode smaker. De friske bærene passer god sammen med den søte sjokoladesmaken.

Foto: Marit Hegle

Sjokolade- og solbærmoussekake

I denne kaken får du en supersprø hasselnøttbunn kombinert med fløyelsmyke marengsbaserte mousser.

Slik gjør du

Finhakk 150 gram av hasselnøttene og bland de med 100 gram melis. Pisk eggehvitene stive med 50 gram melis. Bland inn de hakkede hasselnøttene og fordel marengsen i en smurt kakeform på 20-22 cm. Del de resterende hasselnøttene (50 gram) i to og fordel de jevnt over marengsbunnen. Stekes på 170 grader i cirka 25 minutter til den begynner å bli gyllen. Avkjøles på rist.

Når marengsbunnen er helt avkjølt så fjerner du den fra kakeformen, vasker kakeformen og legger bunnen tilbake i formen igjen.

Sjokolademousse

Finhakk sjokoladen. Kok opp smøret i en kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen. Vent i 30 sekunder og rør deretter rundt med en slikkepott til blandingen blir blank og fin og all sjokolade er smeltet. Rør inn eggeplommene.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i to minutter. Deretter klemmer du vannet ut av platene og rører de inn i den varme kaffen. Rør så kaffen inn i sjokoladen. Avkjøles til romtemperatur.

Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Deretter tilsetter du litt og litt av sukkeret til du har en fin marengs.

Rør inn 1/3 av marengsen inn i sjokoladen. Når alt er jevnt blandet rører du inn resten av marengsen. La moussen stå på benken til den begynner å bli mer fast. Deretter heller du den over nøttebunnen.

Plasser kaken kjølig og vent to timer før du lager solbærmoussen.

Solbærmousse

Mos solbærene i en stavmikser eller hurtigmikser. Press de gjennom en sil for å få bort mest mulig stener og skall.

Bløt opp gelatinplatene i kaldt vann i 4 minutter. Varm opp halvparten av solbærene i en kjele til de begynner å ryke. Fjern kjelen fra platen og press ut vannet fra gelatinplatene og løs de opp i de varme solbærene. Rør godt og tilsett deretter resten av solbærene. Rør godt og la deretter solbærene avkjøles til romtemperatur.

Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Tilsett så gradvis resten av sukkeret mens du visper. Fortsett å vispe til du har en stiv marengs. Rør inn halvparten av marengsen inn i solbærene. Når alt er godt blandet rører du inn resten av marengsen.

Pisk kremfløten til en bløt krem og rør den inn i solbærmarengsen forsiktig med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig. Fordel solbærmoussen over sjokolademoussen. Plasser kaken i kjøleskapet i minst 4 timer.

Til slutt

Pynt kaken med friske bær, og gjerne litt smeltet hvit sjokolade tilsatt litt solbærsaft som du heller på i tynne striper i vilkårlig mønster.

Kilde: Marit Hegle