Miriam Østvik Jenssen viser deg hvordan du lager sjakkruter. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Sjakkruter

Sjakkruter kan lages i mange mønstre og er kjekke å lage med barna. Her er det bare fantasien som setter begrensninger.

Slik gjør du

Denne oppskriften holder til omtrent 40 småkaker. Sett ovnen på 175 grader. Bruker du varmluft kan du justere ned steketiden noe.

Kjør sammen hvetemel, smør, sukker og vaniljesukker til en smuldrete masse i en kjøkkenmaskin. Hell det hele ut på benken og kna deigen raskt sammen. Del den opp i to like deler.

Kna den ene delen raskt sammen og legg den på en tallerken. Sett den i kjøleskapet.

Legg den andre delen tilbake i kjøkkenmaskinen og tilsett kakao. Kjør det hele sammen og hell deigen ut på benken. Kna den raskt sammen og legg deigen på en tallerken. Sett den inn i kjøleskapet.

Rull ut hver deig til fire lange pølser, cirka 2 centimeter tykke.

Legg pølsene sammen, fire og fire, på ei skjærefjør eller på et brett som går inn i kjøleskapet. To brune og to hvite i hver stabel. Sett det hele inn i kjøleskapet til de får en fast konsistens.

Skjær stablene i cirka 1 centimeter tykke skiver og legg de på et stekebrett kledd med bakepapir.

Stek kakene på 175 grader til de er gjennomstekt, men ikke gylne. Det tar cirka 10–12 minutter. Følg godt med. Avkjøl sjakkrutene på rist og oppbevar de i en tett beholder.

Tips

Dersom deigen blir for varm kan den bli vanskelig å jobbe med. Deigen kan lages en dag eller to i forveien. Pakk den godt inn og la den ligge i kjøleskapet til du er klar.

Kilde: MIRIAM ØSTVIK JENSSEN