Slik gjør du
Oppskriften passer til seks små glass.
Kjeksbunn
Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker, smeltet smør og salt (for ekstra smak kan du gjerne brune smøret gyllenbrunt). Fordel smulene i glassene og sett det kjølig så lenge.
Sitronkrem
Hell sitronsaften over i en kasserolle og gi den et oppkok. Bland sukker og maisenna i en bolle og pisk inn eggene. Hell den kokende sitronsaften over eggeblandingen mens du pisker (for å unngå at eggene «korner» seg). Hell alt tilbake i kasserollen, og la blandingen få et skikkelig oppkok under konstant pisking. Trekk kasserollen vekk fra varmen. La kremen bli litt avkjølt før du visper inn smøret.
Fordel sitronkremen over kjekssmulene og sett glassene i kjøleskapet.
Marengs
Lag marengsen rett før servering, hvis mulig. Marengsen holder seg en stund, men blir den stående for lenge, kan det være at den faller litt sammen og blir seigere i konsistensen.
Pisk sammen eggehviter og sukker i en romslig stålbolle. Sett bollen over vannbad og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen er varm, cirka 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen og pisk ved full hastighet (bruk mikser/håndmikser) til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.
Topp sitronkremen med marengs og brenn av marengsen med en liten gassbrenner (crème brûlée-brenner).
Tips
Sitronsaft kan erstattes med lime, eller du kan bruke halvparten lime og halvparten sitron.
Flere påskegule oppskrifter med smak av sitron fra Lise Finckenhagen:
- Oppskrift: Syrlig solskinnsterte
- Oppskrift: Makroner med sitronkrem
- Oppskrift: Sitronpai med kjeksbunn og marengs
Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+