Sitronpai i porsjonsglass

Hvis du legger glassene litt på skrå når du har i kjekssmulene, gir det mulighet for å få med litt av kjeksen før du når bunnen av glasset.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Sitronpai i porsjonsglass

Lise Finckenhagen serverer påskegul og syrlig dessert. Den består av kjekssmuler, sitronkrem og marengs.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Oppskriften passer til seks små glass.

Kjeksbunn

Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker, smeltet smør og salt (for ekstra smak kan du gjerne brune smøret gyllenbrunt). Fordel smulene i glassene og sett det kjølig så lenge.

Sitronkrem

Hell sitronsaften over i en kasserolle og gi den et oppkok. Bland sukker og maisenna i en bolle og pisk inn eggene. Hell den kokende sitronsaften over eggeblandingen mens du pisker (for å unngå at eggene «korner» seg). Hell alt tilbake i kasserollen, og la blandingen få et skikkelig oppkok under konstant pisking. Trekk kasserollen vekk fra varmen. La kremen bli litt avkjølt før du visper inn smøret.

Fordel sitronkremen over kjekssmulene og sett glassene i kjøleskapet.

Marengs

Lag marengsen rett før servering, hvis mulig. Marengsen holder seg en stund, men blir den stående for lenge, kan det være at den faller litt sammen og blir seigere i konsistensen.

Pisk sammen eggehviter og sukker i en romslig stålbolle. Sett bollen over vannbad og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen er varm, cirka 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen og pisk ved full hastighet (bruk mikser/håndmikser) til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.

Topp sitronkremen med marengs og brenn av marengsen med en liten gassbrenner (crème brûlée-brenner).

Tips

Sitronsaft kan erstattes med lime, eller du kan bruke halvparten lime og halvparten sitron.

Flere påskegule oppskrifter med smak av sitron fra Lise Finckenhagen:

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+