Salat Nicoise

Fargerik og fin salat til 17. mai festen.

Foto: Vegard Blakstad / NRK

Salat Nicoise med norsk røkt makrell

Reneé Fagerhøi lager en norsk variant av den franske salaten og bruker røkt makrell i stedet for tunfisk.

Slik gjør du

Vask og kok potetene i godt saltet vann og la dem avkjøle seg på benken.

Rist solsikkekjernene lett i en tørr panne til de er gylne. Strø litt salt over når de fortsatt er varme slik at saltet fester seg.

Vask salaten godt og tromle den tørr ved hjelp av en salatsentrifuge. Riv hjertesalaten i mindre biter.

Kok eggene i 6 minutter og avkjøl i kaldt vann før du skreller dem og deler dem i to. Topp med salt og nykvernet pepper.

Skrell aspargesen og kutt tuppene av aspargesbønnene, kok i lettsaltet vann i 2 minutter og avkjøl i rennende kaldt vann. Tørk godt av på kjøkkenpapir.

Del cherrytomatene i to.

Rens den røkte makrellen for skinn og små bein. Riv opp i passe store biter.

Finhakk bladpersillen.

Sennepsvinaigrette

Tilsett alle ingrediensene i et tomt rent syltetøyglass eller en tom flaske med kork og rist sammen for harde livet. Rist godt i 2–3 minutter – og voila! Du har en tykk, kremet, emulgert og deilig vinaigrette som kommer til legge seg perfekt rundt salatbladene.

Servering

Vend salaten i en raus mengde av sennepsvinaigretten og fordel i fire skåler. Du kan selvfølgelig også lage en stor salatbolle for deling.

Fordel eggene, makrell og grønnsaker likt, og dryss litt sennepsvinaigrette, havsalt og bladpersille over hver av salatskålene.

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»