Sachertorte

Denne verdenskjente sjokoladekaken kommer opprinnelig fra Wien og ble første gang laget av Franz Sacher i 1832.

Foto: Tone Rieber-Mohn

Sachertorte de luxe

Kaken består av flere lag med aprikos imellom. Den toppes med sjokoladekrem, marsipan og sjokoladeglasur.

Slik gjør du

Bunn

Varm oljen forsiktig opp, ta den av varmen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Avkjøl til romtemperatur.

Pisk sukker og egg til tykk eggedosis i en bolle.

Bland ut litt av eggedosisen i olje/sjokoladeblandingen og hell det tilbake i bollen.

Sikt oppi det tørre.

Bland alt forsiktig og hell over i en 26 cm form.

Stek på 175 grader i cirka 35 minutter.

Avkjøl bunnen helt og del i tre eller fire like lag.

Sjokoladekrem

Smelt smøret i en kjele, tilsett egg, sukker og fløte.

Rør alt godt sammen og varm forsiktig opp til kokepunktet.

Ta kjelen av varmen og rør inn sjokoladen.

Hell kremen over i en kald bolle eller lignende.

Avkjøl i kjøleskap, gjerne over natta.

Aprikotering

Det kalles aprikotering når man smører noe inn med varmt aprikossyltetøy.

Rør sammen aprikossyltetøy og vann i en kjele og kok opp.

Glasur

Varm opp fløten til rett under kokepunktet, rør inn sjokoladen til det er glatt og rør så inn smøret.

Brukes straks.

Montering

Fordel syltetøyet mellom hvert lag, på sidene og på toppen. Sett kaken kaldt.

Pisk opp sjokoladekremen til den er luftig, og dekk hele kaken med denne.

Kjevle ut marsipanen og dekk kaken. Jevn kaken forsiktig til med hendene og renskjær rundt kanten.

Hvis du bruker mel eller melis til kjevling av marsipanen, pass på å børste vekk alle rester etter dette.

Sett kaken kaldt i minimum 1 time, aller helst over natta.

Sett kaken på en rist og hell over den nylagede glasuren.

Tips

Sachertorte

Det er norgesmester i konditorfag Tonje Holtungen som har laget denne kaken.

Foto: Tone Rieber-Mohn

Kilde: Tonje Holtungen fra radioprogrammet «Holm» på P1+