Tonje Torvanger og Mikkel Niva

Tonje Torvanger viser Mikkel Niva hvordan hun lager rødkål i ildfast form.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Rødkål

Rødkål kan du godt lage flere dager i forveien. Da får smakene satt seg godt. I denne oppskriften lages rødkål i stekeovnen, da er du sikker på at den ikke svir seg.

Slik gjør du

Snitt rødkålen fint, rasp eplet på et grovt rivjern og legg det i en liten langpanne.

Bland alle de våte ingrediensene sammen med salt og sukker, og hell over i langpannen.

Skjær tre skiver appelsin og legg over. Dryss også over karve og allehånde.

Legg resten av de hele krydderne i et kaffefilter, pakk dem inn og legg posen godt ned i langpannen. Dekk godt til med dobbel aluminiumsfolie så det blir helt tett.

Sett formen midt i ovnen på 180-200 grader i 1-1,5 time. Ta den ut når halve tiden har gått og rør forsiktig om. Kålen skal være mør, men fortsatt ha litt motstand når den er ferdig.

Tips

  • Man kan med stor fordel lage rødkålen dagen før. Da sparer man tid på selve dagen, og smakene får sette seg enda bedre.
  • Ta ut krydderposen og sett langpannen i kjøleskapet til dagen etter. Varm forsiktig opp og server.
  • Man kan også lage rødkål opp til 6 dager i forveien. Man må være nøye med hygienen og pakke det godt. Oppbevares i kjøleskap. I vakuum godt over en uke, i tett boks opp til en uke.
  • Rødkål egner seg ikke til frysing.

Kilde: Tone Torvanger i «Kvelden før kvelden» 2019