Rabarbrakompott med mandelsmuler og krydret krem

Rabarbrakompott bakt i ovnen med pisket crème fraîche og mandelsmuler.

Foto: Fra TV-serien «Matmagasinet» / DR

Rabarbrakompott med mandelsmuler og krydret krem

Rabarbra er noe av det beste du kan bruke i desserter. Den naturlige syren gir en forfriskende smak til ellers sødmefylte desserter.

Slik gjør du

Bakt rabarbrakompott

Start med å sette ovnen på 150 grader.

Skjær bladene av rabarbraene og rens forsiktig foten for brune kanter. Foten er det lekreste på en rabarbrastilk. Skyll stilkene grundig. Skjær dem i biter på 3 centimeter lengde. Hvis de er veldig tynne, kan de godt være litt lengre.

Legg stilkene i en ildfast form, ha på sukker og bland godt med rabarbraen. Sett formen i ovnen til rabarbraen er mør. Det tar 10-15 minutter. Husk å blande dem forsiktig et par ganger underveis.

La kompotten avkjøles på kjøkkenbenken. Oppbevares i kjøleskap.

Krydret sirup

Kok opp vannet med sitronsaft, sitronskall og krydder. La det koke i cirka 15 minutter på svak varme. Tilsett sukkeret og kok til det er oppløst. Avkjøl.

Mandelsmuler

Ha sukker, mel, salt, grovhakkede mandler og smør i terninger i en bolle. Bland det godt til en smuldrende deig. Ha den løse deigen på en bakeplate med bakepapir, spre den utover i et tynt lag.

Bak det sprøtt i ovnen ved 180 grader i cirka 6-7 minutter, til det er gyllent. Pass på at det ikke blir for mørkt, da kommer det til å smake brent.

Sett platen til avkjøling på kjøkkenbenken før det brekkes i mindre biter og helles i en skål.

Pisket crème fraîche

Ha crème fraîche i en bolle og pisk den godt med en stor visp, til den er stiv og fast i konsistensen, litt som pisket krem.

Rør kryddersirupen inn i kremen, start med 6-7 spiseskjeer, smak og ha eventuelt i mer sirup. Kremen må ikke bli for søt.

Servering

Ha en stor skje rabarbrakompott i en dyp skål. Kompotten kan gjerne ha romtemperatur. Ha en god skje pisket crème fraîche på, og avslutt med å drysse mandelsmuler på toppen.

Nå har du en dessert som gleder deg langt inn i sjelen.

Tips

  • Rabarbrakompott holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.
  • Rabarbrakompotten kan brukes til alt fra dessert, tilbehør til stekt kjøtt, på havregrøten, i yoghurten med mer.

Kilde: Adam Aamann i TV-serien Matmagasinet/DR