Laster innhold, vennligst vent..
Plomme i madeira

Plomme i madeira som dessert.

Foto: Fra tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR

Plomme i madeira

Hyllest til den danske «blomme i madeira», men som isbombe. James og Adam Price serverer den i tv-serien Munter mat.

Slik gjør du

Forberedelser

Sjokolade smeltes og tempereres. Silikonformer pensles med sjokolade, settes i kjøleskap. Ha ev. på et lag sjokolade til.

Mandelmelkparfait

Eggeplommene piskes med sukkeret til det blir lyst og skummende.

Fløten piskes lett og vendes inn i eggedosisen.

Tilsett mandelmelken og til slutt en klype salt. Bland alt godt. og sett det i fryseren. Massen skal tykne, ikke stivne.

Plommer

Det kommer an på hvilken type plommer som brukes, om skallet skal tas av. Noen sorter har litt tykt skall, så det er best å flå dem. Resultatet blir mer elegant. Men hvis det er plommer med tynt skall er det ingen grunn til det. Da kokes det sammen.

Skjær plommene i små biter. Kast steinene. Kok plommene med sukker og vann til de har en god konsistens. Den skal være ganske fast til denne desserten. Resten brukes som marmelade.

Smak til med madeira. Kok videre. Kjør ev. med en stavmikser til den er helt fin og tett i konsistensen. Settes kaldt.

Plomme i madeira med mandelmelkparfait

De stivnede sjokoladeformene tas ut av fryseren sammen med mandelmelkparfaiten. Parfaiten fordeles i sjokoladeformene og settes tilbake i fryseren. Formene skal ikke fylles helt, det må være plass til marmeladen.

Når isen er stivnet legges et lag med plomme i madeiramarmelade på. Sette i fryseren igjen.

Skjær til bunnene: Kvalitetsmarsipan kjevles ut til maks 3 mm. Det skjæres ut runde biter, samme størrelse som isbombene. Dette kan gjøres i god tid før servering.

På hver tallerken legges en rund skive marsipan. Så legges isbombene oppå. Ev. pynt med litt plommemarmelade, eller madeirasirup som kokes av 2/3 madeira og 1/3 sukker. Det kokes inn til det begynner å bli tykt. Juster ev. smaken med noen dråper sherryeddik.

Server. Husk at hvis bombene har stått i fryseren i mange timer eller flere dager, noe de gjerne kan gjøre, så skal de stå ute i 20 minutter før de serveres.

Drikk et glass av samme madeira til.

Kilde: James og Adam Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR