Pinnekjøtt med komler og kålrabistappe

Kraftig norsk husmannskost på Price-maner.

Foto: DR

Pinnekjøtt med komler og kålrabi­stappe

Brødrene Price er på norgesbesøk og lager pinnekjøtt. De har valgt å servere komler sammen med kjøttet. På tallerkenen har de også en kremet kålrabistappe og vossakorv.

Slik gjør du

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet skal vannes ut i 24 -36 timer. Beregn 500 g ferdig utvannet kjøtt pr. person.

Legg bjørkepinner nederst i en gryte som har god plass til pinnekjøttet. Fyll opp med vann til det står like under bjørkepinnene. Leg pinnekjøttet oppå pinnene og sett på lokk. Damp på svak varme i cirka 3 timer. Fyll på vann underveis. Vossakorven legger du i gryta det siste kvarteret.

Ta opp pinnekjøttet og legg det i en langpanne. Ha det under grillen i noen minutter for å få en sprø overflate. Pass godt på så det ikke brenner seg.

Kålrabistappe

Skrell og skjær alle grønnsakene i mindre biter. Kok dem i usaltet vann til de er helt møre. Press dem gjennom en potetpresse eller kjør dem med en stavmikser. Pisk inn smør og fløte og smak til med salt, pepper og revet muskat.

Komler

Kok 200 g poteter møre – resten rives fint på et rivjern. De kokte potetene presses gjennom en potetpresse og blandes med det øvrige. Tilpass melmengden – deigen skal verken være for løs eller for fast. Form boller av deigen med fuktige hender. De skal være litt større enn en golfball. Komlene skal kokes i buljong som er tilsatt timian. La de syde forsiktig i 20–25 minutter. De kommer opp til overflaten når de er ferdige.

Tips

  • Dersom du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist.
  • Du kan erstatte pinnekjøttet med salt lamme- eller svinekjøtt og vossakorv med vanlig kjøttpølse.
  • Du kan koke komlene i kraften fra kjøttet i stedet for hønsebuljong.
  • Hvis du ønsker det kan du lage saus av kokevannet fra pinnekjøttett. Kok det opp med litt finhakket sjalottløk og purre og pisk inn kaldt smør. (Hellstrøm)

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat - en nordisk odyssé»/DR