Slik gjør du
Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du kakker på dem.
Finhakk eller finsnitt hvitløk og sjalottløk. Varm en romslig gryte, tilsett en god klunk olje og fres hvitløk og sjalottløk under omrøring til løken er blank og myk.
Skjær tomatene i små biter og ha halvparten av tomatene over i gryta sammen med chili.
Tilsett blåskjellene og rør alt godt sammen. Hell i hvitvin, legg på lokk og damp skjellene til de har åpnet seg. Rist på gryta ett par ganger underveis i dampingen.
Løft de dampede skjellene opp av kasserollen. Pass på at all kraften blir igjen i kasserollen. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Spar eventuelt noen fulle skjell til pynt, og plukk ut skjellmaten fra de andre.
Kok spagettien knapt mør i rikelig med godt saltet vann. Hell av kokevannet og ha spagettien over i skjellkraften sammen med blåskjellene og resten av tomatene.
La alt få kose seg sammen i et par minutter før du rører litt energisk i gryta, slik at «sausen» klistrer seg til pastaen. Dryss til slutt over persille og/eller basilikum.
Riv eventuelt parmesan over retten når du har den på din egen tallerken.
Tips
Blåskjell kan erstattes med hjerteskjell, eller du kan bruke begge deler. Hvitvinen tilfører både smak og friskhet, men det er mulig å dampe skjellene uten vin. Press eventuelt over noen dråper sitronsaft før servering, eller server noen sitronbåter ved siden av.