Miriam Østvik Jenssen lager festmiddag med kalkunbryst, hasselbackpoteter, pastinakkpuré og saus.

Miriam Østvik Jenssen lager kalkunbryst med pastinakkpuré og saus med aprikos, epler og kapers.

Ovnsbakt kalkunbryst

Kalkunbryst er festmat. Her får du en oppskrift som for eksempel kan lages til nyttårsaften, med hasselbackpoteter, pastinakkpuré og saus.

Slik gjør du

Hasselbackpoteter

Sett ovnen på 200 grader. Bruk gjerne varmluft. Det kan være du må justere temperaturen og steketiden etter din ovn.

Vask potetene godt. Kutt potetene i tynne skiver, men ikke kutt helt gjennom potetene. For hjelp kan du for eksempel bruke et grillspyd. Stikk det gjennom bunnen på poteten og kutt den i tynne skiver til du treffer spydet. En annen metode er å legge to spisepinner på hver sin side av poteten, eller legge dem i klypen på en stekepinsett.

Legg de snittede potetene på et stekebrett kledd med bakepapir. Krydre godt mellom skivene med salt og pepper. Legg en skive smør på toppen, eller hell over en spiseskje nøytral stekeolje.

Stek potetene i cirka 40–50 minutter eller til potetene er møre og gylne. Pensle dem godt med det smeltede smøret før servering. Pass på ikke å få med små brente biter.

Kalkun og rosenkål

Brun kalkunen godt på alle sider i en stekepanne. Krydre med salt og pepper. Skru av varmen når kalkunen er ferdig brunet. Tilsett smør, knuste hvitløkfedd og fersk timian. Øs blandingen godt over kalkunkjøttet og legg det over på et stekebrett kledd med bakepapir. Få med alt det gode fra stekepannen.

Vask rosenkålen og fjern stygge blader. Legg dem på brettet rundt kalkunen og gni dem godt inn i stekesmøret.

Når det er cirka 35 minutter igjen av potetenes steketid, settes også stekebrettet med kalkunen inn i ovnen. Kalkunen stekes til den har en kjernetemperatur på 64 grader. Kjernetemperaturen kommer til å stige under hvileperioden. La kalkunen hvile i minst 15 minutter før den kuttes i skiver.

Pastinakkpuré

Skrell og del pastinakken i fingertykke skiver. Legg skivene i en kjele med vann som så vidt dekker dem. Kok dem møre under lokk. Ta vare på kokevannet.

Kjør pastinakk, fløte og smør glatt i en blender eller med en stavmikser. Juster tykkelsen etter ønske med kokevannet. Smak til med salt.

Brunet smør

Kok opp smøret og la det koke under omrøring til det blir gyllent i fargen. Sil det over i en ren og tørr skål. Få med minst mulig av bunnfallet.

Saus

Kutt sjalottløk, hvitløk og aprikoser i små terninger. Skrell eplet og kutt det i cirka 1 centimeter store terninger.

Stek sjalottløk og hvitløk lett gyllent i en liten kjele. Tilsett portvin og reduser til halvparten. Ha i aprikoser, epleterninger, kapers og brunet smør. Smak til med soyasaus.

Sausen skal ikke koke mer nå. Varm opp og smak til med sitronsaft rett før servering.

Kilde: Oppskrift fra Miriam Østvik Jenssen