To flatøsters
Foto: Havforskningsinstituttet

Østers i skallet Nordic

Havforsker Torjan Bodvin har utfordret ulike kokker til å tilberede godsakene han finner i fjæra, og har fått en spennende oppskrift på Stillhavsøsters fra Morten Rathe i Kokkelandslaget.

Slik gjør du

Østers

Åpne østersen og ta ut muskelen og østersjuicen. Kok østersskallet og skrubb det godt. Ta østersen ut av juicen sin (ikke kast juicen) og tørk godt med papir. Hakk østersen til tartar og smak til med god rapsolje og litt sortpepper. Legg den hakkede østersmassen tilbake i skallet og fordel utover.

Pepperrotkrem

Ta 2 ss med Rørosrømme og pisk luftig i en bolle med visp. Riv i pepperrot etter egen smak og smak til med litt sitronsaft. Ha dette oppi en sprøytepose og sprøyt oppå den hakkede østersen til den er dekket med krem.

Agurk og eple

Skrell agurk og lag små kuler med kulejern eller kutt små terninger. Sil østersjuicen og mariner agurken med den. Kutt 1 grønt eple i tynne skiver. Kutt så i tynne strimler slik at du får fyrstikkstørrelse på strimlene.

Mariner strimlene med litt sitronsaft og rapsolje. Legg litt agurkkuler og eplestrimler oppå rømmekremen. Ha på litt finrevet havsalat hvis du har det tilgjengelig.

Rugbrød og hasselnøtter

Stek tynne skiver av rugbrød i ovnen med litt olje på toppen til de er helt sprø ved ca 160 grader. Knekk opp skivene og stikk nedi rømmekremen.

Riv litt hasselnøtter over østersen til slutt.

Tips

Dersom du har litt havsalat tilgjengelig passer den også perfekt til østersen. Riv den da fint opp og legg over eller ved siden.

Kilde: Kokk Morten Rathe