Laster innhold, vennligst vent..
Gratinerte østers

Litt friskt grønt som drysses over de ferdig gratinerte østersene gir det lille ekstra.

Foto: Lise Finckenhagen

Gratinerte østers

Lise Finckenhagen gratinerer østers i en slags hollandéssaus med vispet krem og urter.

Slik gjør du

Åpne østersene og hell av østersvannet. Dekk en stekeplate med aluminiumsfolie, og dryss over grovt havsalt. Sett østersene over i saltet slik at de står stødig.

Gratineringssausen er nok til ca. 24 østers. Smelt smøret stille og rolig over svak varme i en kasserolle. Smøret må ikke koke og det skal heller ikke røres i. Etter hvert vil smøret skille seg, og det er kun det klarede smøret som legger seg på toppen, som skal brukes.

Visp sammen eggeplommer, vann og sitronsaft i en stål- eller glassbolle. Sett bollen over vannbad (pass på at vannet ikke koker og at bollen ikke er i kontakt med vannet). Pisk eggeplommene kraftig i ca. 30 sekunder, eller til de begynner å tykne, som en tykk eggedosis.

Spe med det klarede smøret, litt etter litt, mens du hele tiden pisker energisk. Pass på at smøret er pisket skikkelig inn før du sper med mer. Sausen skal til slutt få en tykk, fyldig og luftig konsistens.

Løft sausen vekk fra vannbadet. Smak til med salt, kvernet pepper og litt kajennepepper. Visp fløten til myk krem og vend kremen inn i sausen sammen med urtene.

Legg en skje gratineringssaus på hver østers. Gratiner under grill i ovn til gyllenbrun. Serveres straks!

Tips

Åpne østers

Beskytt hånden med et kjøkkenhåndkle, og ta et godt tak i østersen. Ha «spissen» på østersen mot deg, og lirk kniven mellom skallene. Bend litt opp og skjær over muskelen. Fjern den øverste delen og børst bort eventuelle rester av skallet. Sjekk at østersen lukter friskt, og ser ren og frisk ut.

Hvis østersen lukter vondt, må du kaste østersen, bytte kjøkkenhåndkle (som du holdt østersen i) og vaske kniven veldig godt før du fortsetter med neste østers.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+