Bakt torsk med østers, jordskokker og rødbetgelé

Bakt torsk ligger på en seng av jordskokkpuré og har østers, gremolata og rødbetgelé på toppen.

Foto: Fra TV-programmet Nyttår i det kongelige kobberkjøkken / DR

Bakt torsk med østers, jordskokk og rødbetgelé

James Price serverer en nytolking av torsk til nyttårsfesten med bakte østers, jordskokkpuré, rødbetgelé og gremolata.

Slik gjør du

Gremolata

Riv skallet av sitronen, og finhakk sjalottløk, kapers og dill. Bland alle ingrediensene i en skål.

Jordskokkpuré

Jordskokkene skrelles og skjæres i grove biter. Stek dem i smør sammen med timian til de begynner å falle litt sammen. Tilsett sherryeddik og la den koke inn. Tilsett fløte og la det koke rolig under lokk til jordskokkene er møre.

Mos jordskokkene med en visp eller bruk en stavmikser. Pureen kan gjerne ha litt struktur. Smak til med salt og pepper.

Rødbetgelé

Kok opp rødbetlaken, og pisk agarpulveret inn i den. La den koke i et halvt minutts tid. Hell laken ut på en stor tallerken eller et flatt fat. Når temperaturen går under 70 grader, vil geleen stivne og kan stikkes ut i runde skiver med en diameter på 8–10 centimeter.

Østers

Østersen åpnes. Saft og kjøtt samles i en skål. Sil fra saften og ta vare på den til sausen. Østerskjøttet hakkes grovt og settes på kjøl.

Blanquettesaus

La smøret bli nøttebrunt i en liten gryte. I en annen varmes hønsebuljong og østerssaft opp til kokepunktet.

Det hele egget og eggeplommen has i en blender sammen med crème fraîche. La blenderen gå mens den kokende hønsebuljongen og østerssaften tilsettes. Ha i det brunede smøret på samme måte.

Hell sausen i en passende gryte, tilsett finhakket dill og smak sausen til med litt salt, pepper og sitronsaft. Sausen kan godt tilberedes i forveien og varmes opp mens det piskes. Men den må ikke koke, da skiller den seg.

Bakt torsk

Torskefiletene legges i en smurt langpanne. Dekk dem med et ark bakepapir smurt med litt smør, og bak dem i ovnen på 170 grader i 10 minutter.

Servering

Ha litt jordskokkpuré i bunnen av hver tallerken. Legg på et stykke bakt torsk. Oppå torsken legges en skje finhakket østers, og så drysses det gremolata over. Øverst legges en skive rødbetgelé. Ha litt saus rundt fisken og server resten i et sausenebb.

Kilde: James Price i TV-programmet Nyttår i det kongelige kobberkjøkken/DR