Forlovelseskringler (Fortaes) Mange av dessertene i Ladin-området, nord i Italia stammer fra Østerrike. Friterte donuts og strudel er tilgjengelig i mange varianter. Et vakkert eksempel er fortaes, en dessert som tradisjonelt tilberedes på forlovelsesfest.
Risotto Parmigiano I et lite vertshus på landet oppleves det moderne italienske kjøkken. Her serveres en kremet risotto direkte fra en uthult parmesanost.
Ingefærglasert, grilla svineknoke I Zugliano, som ligger i Veneto i Italia, er det hvert år folkefest når en jury skal avgjøre hvilken svinerett som er den beste. Dette er en vinneroppskrift fra konkurransen.
Bagna Cauda – hvitløksdipp med ansjos Omreisende selgere brakte ansjosen til Oksitania, som ligger mellom Frankrike og Italia – og slik blei denne sausen født.
Brigaskisk pasta med ostesaus På begge sider av den fransk-italienske grensa bor et folk som kalles Tera Brigasca. Denne pastaen er nasjonalretten der.
Ostegratinert polenta med maissaus Bo Hagström fortsetter sine kulinariske reiser i Italia. Denne gangen har han lett etter spor etter fulanernes matkultur. Denne retten lages over åpen ild i TV-serien Solens mat.
Assado Catia Solari driver et gammelt vertshus noen mil fra Genova. Bo Hagström treffer henne i TV-serien Solens mat.
Urtegnocchi med pecorinokrem Urtegnocchi med pecorinokrem er en vårrett. Den lages på den tiden det vokser løvetann og nesler i naturen.
Pad thai Pad thai er en favoritt fra Thailand. Den er ikke vanskelig å lage, men krever litt arbeid. Resultatet blir himmelsk godt.
Mini-paier med deilig variert fyll Piroger er perfekt piknikmat. Smakfulle og vakre små paier gjør alle glade, spesielt hvis du serverer dem i godt selskap. Fyllet kan varieres i det uendelige.
Churros med karamellsaus Sprøtt og herlig godt spansk bakverk. Churros friteres gylne, dyppes i kanelsukker og serveres gjerne med en god dipp. Denne gangen er det karamellsaus.
Fiskesupper fra hele verden Vi elsker fiskesuppe. Den fra Bergen, den indiske og franske. Den raske og den fra bunnen. Gastronomen imponerer også. Kanskje du skulle prøve en ny variant? Av Ingvill Bjorland