Pane cafone

Italiensk brød bakt med surdeig.

Foto: Per Anders Rudelius / SVT

Surdeigsbrød – pane cafone

Her får du oppskriften på hvordan du lager surdeigen og baker ut brødet. Husk at å lage den første surdeigen krever god tid.

Slik gjør du

Oppskriften er på to brød.

Surdeig

Smuldre gjæren i en bolle og rør den med lunkent (37 °C) vann. Bland i mel. Dekk bollen med plastfolie, la den stå i romtemperatur i ett døgn. Rør i 1/2 dl hvetemel og 1 ss vann etter en dag, la det stå en dag til.

Etter to dager

Mål opp 50 g surdeig. Ha resten i et glass med lokk som oppbevares i kjøleskapet til neste gang du skal bake.

Bland mel og vann (start med ca. 4 dl og spe etter hvert), rør i olivenolje, honning og salt. Bland i surdeigen. Arbeid deigen sammen til en glatt og elastisk deig i bollen først, deretter på et melet bakebord. La deigen heve under bakeduk i 3 timer, helst i en ovn ved 30 °C.

Flat ut deigen på et melet bakebord, kna litt og brett kantene inn mot midten. Form to avlange brød. Sett brødene på et stekebrett med bakepapir, dekk til og la dem heve i 1 time.

Skjær brødene med en skarp kniv, pensle med vann og sett i ovnen ved 230 °C. Stek brødene i 45 - 50 minutter. Reduser varmen til 190 °C i 25 minutter. La brødene avkjøles på rist uten bakeduk slik at skorpen blir sprø.

Tips

Oppskriften på pane cafone, bondebrød, er hentet fra familien Scarpino i tv-serien Solens mat. Her har du flere oppskrifter på brød med surdeig fra NRK Mat:

Kilde: Fra tv-serien Solens mat/SVT