NRK Meny
NU brød

Om oppskrifta er frå 1985 blir brødet like ferskt og godt når du bakar det.

Foto: Gro Ravnestad / NRK

NU-brød

NU-brødet inneheld mykje grovt mjøl, frø og havregryn. Denne oppskrifta vart laga til Noregs Ungdomslag (NU) sitt landsstemne i Førde i 1985 av Kari Støfringsdal. Det skulle vere eit brød som heldt seg godt utan frysing, for dei som budde i telt. Naustdal Dampbakeri baka brødet, og det var i sal under stemna.

Slik gjør du

Legg heilkorn, grov rug, kli, kim og solsikkefrø i bløyt kvelden før bakinga i 12 dl kokande vatn.

Løys opp gjær i litt av vatnet. Bland resten av vatnet, dei bløytte korna og frøa, salt, sukker, gjær og grov kveite og havregryn. Havregryna må ikkje leggast i bløyt før ein har dei i deigen, glutennettet i deigen vil då løyse seg opp og ein får ikkje deigen til å henge saman. Ha kveitemjøl i til slutt, og reguler kor fast deigen skal vere med det. Hev godt. Om ein har tid, bruk gjerne minste mengda med gjær.

Trill ut til fire brød, dypp dei i ei skål med lunka vatn og så i havregryn. Legg dei i form eller som runde brød på plate. Hev dei i cirka 40 minutt. Steik dei i ein time ved 200 grader.

Kilde: Kari Støfringsdal i lokalsendinga til NRK Sogn og Fjordane