Nøttestek på en skjærefjøl med tyttebær ved siden.

Server nøttestek som en vegetar julemiddag eller som et tilbehør til kalkun eller annen mat.

Foto: Vegard T. Blakstad / NRK

Nøttestek med tyttebær

Nøttestek er en av julens beste og mest populære vegetarretter. Denne hjemmelagede steken overgår det meste, og du trenger ikke være vegetarianer for å elske den.

Slik gjør du

Oppskriften passer til én brødform.

Sett ovnen på 180 grader.

Pensle brødformen med litt smør i alle kanter og kle den med bakepapir.

Knus nøttene i en kjøkkenmaskin eller med en kjevle. De skal være finhakket, men ikke som mel. Det er viktig at du beholder noen biter for konsistensen i nøttesteken.

Pisk eggene, crème fraîche og revet parmesan sammen i en bolle.

Smuldre buljongterningen oppi eggeblandingen sammen med resten av krydderne og tilsett de knuste nøttene.

Kutt løk, selleristang, hvitløk og sopp i små terninger.

Smelt smør og olje i en stekepanne og fres grønnsakene til de er blanke.

Tilsett tomatpuré og bland det godt sammen. Vend deretter alt opp i eggeblandingen.

Rør alt godt sammen og hell over i den smurte brødformen. Dunk formen noen ganger i benken sånn at du får bort eventuelle luftbobler.

Stek i cirka 45 minutter, gjerne i vannbad.

Avkjøl helt, gjerne under press, slik at den henger bedre sammen og ikke smuldrer når du skal skjære den opp.

Varmes ved 180 grader i 25 minutter før servering.

Serveres med ribbetilbehør og rørte tyttebær.

Tips

Nøttesteken er perfekt å servere kald på smørbrød gjennom julen også.

*Hvis du lager nøttesteken til en vegetarianer, så pass på at parmesanen er vegetarisk. Vanlig parmesan er ikke vegetarisk, den lages med animalsk løpe.

Kilde: Reneé Fagerhøi i «Kvelden før kvelden» 2022