Mississippi mud pie - sjokoladekake med kaffeis og marshmallows

Stor, vulgær, mektig, amerikansk og litt upraktisk på en underholdende måte. Sånn karakteriserer brødrene Price denne kaken.

Foto: DR

Mississippi mudpie

Kaffen symboliserer det mudrete vannet i Mississippielven. I denne oppskriften på sjokoladekake er kaffen gjemt i tilbehøret, isen.

Slik gjør du

Kaken

Mykt smør, sukker og egg røres sammen i mikser eller med en håndmikser. Rør deretter inn ca. 250 gram mel, litt om gangen. Hold eventuelt litt mel igjen for å justere konsistensen på den ferdige deigen.

Ha i 200 gram smeltet sjokolade sammen med 4–5 ts kakaopulver, 2 ts vaniljesukker, 100 gram grovhakkede, ristede pekannøtter og en klype salt.

Smør en rund springform med «rigelig» smør og hell deigen i. Kaken stekes i 25–30 minutter på 190 °C. Ta kaken ut av ovnen og dekk den med skiver/biter av marshmallows.

Sett kaken tilbake i ovnen ca. 10 minutter – eller til marshmallowene har smeltet og blitt gylne. Hold øye med kaken. Den må ikke bli brent.

Når kaken er avkjølt smøres glasur eller icing på toppen.

Glasur eller icing

250 gram mykt smør røres sammen med 200 gram melis, 3 ss kakao og 100 gram smeltet sjokolade – og 1 ½ dl kremfløte. Når massen er glatt og jevn røres 50–75 gram pekannøtter i.

Kaken må være helt avkjølt og tatt ut av formen før glasuren smøres på i et nydelig tykt lag. Du får nesten tårer i øynene.

Kaken har en mektig, intens sjokoladesmak og en særegen konsistens fra marshmallowene. De lager lange tråder og setter seg fast i alt. Sånn skal kaken være. Stor, vulgær, mektig, amerikansk og litt upraktisk på en underholdende måte. Neste dag – etter en natt i kjøleskapet – har den en litt mer håndterlig konsistens.

Cajun kaffeis

(NB: Mengden er justert i forhold til programmets mange gjester.)
Visp eggeplommer og sukker hvitt og luftig. Kok opp kremfløte, melk og crème fraîche. Hell over egg-sukker blandingen.

Ha i kaffen eller kaffepulveret. Pisk det sammen – og hell alt tilbake i gryten. Kok det langsomt under omrøring. Det bør i prinsippet ikke være mer enn 85 grader varmt – men det spiller ingen rolle om det kommer noen få bobler som bryter overflaten.

Ta gryten raskt av varmen og blandingen settes til kjøling i en skål. Deretter has blandingen i ismaskinen og fryses.

Kaffeparfait

Visp egg og sukker luftig og hvitt. Pisk fløten lett kremet – den skal fortsatt være flytende – svært viktig. Vend kremen inn i eggeblandingen sammen med crème fraîche. Smak til med kaffe.

Hell røren i en metallform – f.eks. en brødform og frys den til en blokk – minst 5–6 timer. Ta den ut 20 minutter før bruk. Skjær parfaiten i skiver.

Tips

Mississippi mud pie

Her ser du hvordan kaken skal se ut etter at marshmallowene er blitt med inn i ovnen. Vent til kaken har blitt kald før du har på glasuren.

Foto: DR

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR