Slik gjør du
Klassisk is på crème anglaise-prinsippet
Sukker og egg piskes helt hvitt og kremet. Pisk grundig.
Fløte og melk kokes opp og tas av varmen.
Melkefløten helles over eggedosisen mens det piskes. Det varmes opp igjen til 85 °C. Helles over finhakket sjokolade, (Hvis det er sjokolade i små ovaler behøver den ikke å hakkes.) Smakes til med salt og ev. litt kakao, hvis det er bruk for litt mer dybde i smaken.
Massen kjøles ned og helles i en ismaskin. Denne isen kan bare lages i ismaskin. Fettprosenten er ikke høy nok til at den kan fryses som parfait.
Tips
Oialla melkesjokolade er et unikt dansk produkt. Det handler om sjokolade laget av viltvoksende Criollo-bønner. En av de mest rene og eksklusive sjokolader i verden.
Det går også an å lage aldeles glimrende melkesjokoladeis av andre melkesjokolader. Først og fremst Jivara fra Valrhona. Jeg vil ikke anbefale å lage melkesjokolade av en billig konsumsjokolade. Da får man overhodet ikke det produktet som er beskrevet her.
Hvis man synes det er litt kostbart å lage en liter Oialla-is så kan man jo lage halvparten ved å halvere målene. Legg merke til at sukkermengden er forholdsvis begrenset, det er for at sjokoladesmaken skal tre fram så rent som mulig.