Hopp til innhold

Små barn, store gleder – mattips til småbarnsfamilier

Grønnsaker og næringsrik kost kan være en utfordring for mange småbarnsfamilier i en travel hverdag. Her får du noen tips på veien.

Grønnsakpannekaker

Grønnsakpannekaker kan gjøres barnevennlige, og voksenvennlige. Du og kjøleskapsinnholdet bestemmer.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Alt fra barnets første faste føde, og i mange år fremover er det sunn, enkel og god mat som står øverst på ønskelista for mange foreldre. For hvor kjedelig er det å bli avvist når du har slitt over grytene?

Her får du noen tips på veien helt fra fire-fem måneders alder, og til poden forlater redet. Med på veien får du også oppskrifter på dugnadskaker til korps og håndballtreff.

Vi starter i babyverden.

Grønnsaker og frukt

Babyens første faste føde bør være rene ingredienser, da er det lettere å se eventuelle reaksjoner. I tillegg til oppskriftene nedenfor er både avokado, banan og pære godt å servere første gang. Server gjerne enkeltvis først, og bland deretter etter smak.

Sviskemos vil være et under for mange små, trege mager. Det samme gjelder aprikos, som i tillegg inneholder mye jern. Avokado- og bananmos metter godt, og egner seg fint før soving. Alle disse mosene passer fint å blande med grøt, men er ofte best alene.

Etter hvert vil det og være fint å tilsette mer næring, og en enkel måte å gjøre det på er å bruke kraft i grønnsakmoser. Her får du fremgangsmåte for å koke kraft fra bunn, enkelt godt og rimelig.

Naturell kraft kun kokt på avskjær og bein, kan tilsettes i små doser for mer smak, og mer næring. Da får barnet masse god næring, og det hjelper på fordøyelsen.

Lapper og pannekaker

Etter hvert vil nok barna spise selv, og aller helst holde ting i hånda. Da er det godt å ha noen triks i ermet for å få grønnsaker og frukt inn i samme slengen.

Disse lappene kan trygt serveres barn både under og over ti måneder. De inneholder ikke melk.

Disse pannekakene er ikke bare gode for små mager, men de er en utmerket måte og bruke opp grønnsaker på. I tillegg kan de gjerne piffes opp til mer voksne ganer ved å bruke sterke oster og spekepølser som fyll. Prøv deg frem.

Middag og tilbehør

Tomatsausbaserte middager slår veldig ofte godt an blant barn. Et tips er å erstatte en del av kjøttdeigen man ofte bruker med revet gulrot eller squash. Da får man ofte redusert kjøttforbruket sitt lit, og det smaker godt.

Lise Finckenhagens lasagneoppskrift inneholder allerede både gulrot og stangselleri, men ikke nøl med å erstatte deler av kjøttet med grønnsaker.

Til lunsj, eller som tilbehør ved middagsbordet kan det kanskje friste med muffins?

Dugnad, korps og håndball

Og når poden vokser til så dukker fritidsaktivitetene opp. Da er det ofte mor og far som må trå til med bakst, og her er våre beste dugnadskaker:

Eller hva med denne?