Lasagne

Lise Finckenhagens kjøttsaus til lasagne inneholder alltid gulrot, stangselleri, løk og hvitløk.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Hjemmelaget lasagne

Lasagne skal lages med kjærlighet. Lise Finckenhagen lager kjøttsaus som skal koke en halvtimes tid, og bruker både mozzarella og parmesan i ostesausen.

Slik gjør du

Kjøttsaus

Kutt bacon i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.

Varm tre spiseskjeer olje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk, og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder. Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge. Ta grønnsakblandingen ut av pannen så lenge.

Varm pannen opp på nytt, tilsett resten av oljen og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen med vin, knuste tomater, kjøttkraft, en klype salt og sukker. La sausen putre halvveis under lokk, i minst en halv time (gjerne lenger). Rør om med jevne mellomrom og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper.

Ostesaus

Smelt smøret til sausen i en kasserolle, og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i cirka fem minutter, under stadig omrøring, til sausen tykner og melsmaken forsvinner. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat. Bland halvparten av osten inn i sausen.

Lasagne

Bruk en mellomstor ildfast form og smør den lett med olje. Dekk bunnen med et lag kjøttsaus, legg på pastaplater, og dekk platene med litt ostesaus. Fortsett sånn lagvis med kjøttsaus, pastaplater og ostesaus (avslutt med pastaplater og ostesaus). Dryss over resten av osten. Stek lasagnen i ovn ved 200 grader i cirka 35 minutter.

Pynt med grovhakket frisk basilikum ved servering.

Tips

Vi nordmenn kaller hele ovnsretten med pasta, ostesaus og kjøttsaus for lasagne. Men det er faktisk bare pastaplatene som heter lasagne på italiensk.

Lise Finckenhagen kan også hjelpe deg med oppskrifter på pasta carbonara, pasta med kremet skogsopp, spagetti med skalldyr og spagetti med hjemmelagde kjøttboller.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+