Tre grønnsaksmoser du kan servere babyen

Gulrot- og søtpotetmos, pære- og pastinakkmos og sviskemos er utmerket barnemat.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Tre grønnsaks- og fruktmoser til baby

Barnet ditt nærmer seg fire-fem måneder og du lurer på hva du skal servere av fast føde for å gi poden et godt utgangspunkt i livet. Her får du tre forslag til babyens første mat.

Slik gjør du

Det finnes så mange flere muligheter enn ferdiggrøt når det gjelder mat til babyen. Trenger du litt inspirasjon til å prøve noe nytt så får du det her. Fine og fargesterke grønnsaker slår nesten ikke feil, men babyer er som voksne, de må ofte smake flere ganger, og gjerne forskjellige ting.

Alle grønnsakmoser, både de nedenfor og øvrige, kan med fordel blandes med morsmelk, kraft eller fett (smør, olje eller kokosolje). De første gangene er det greit å begrense seg litt, i tilfelle det kommer reaksjoner. Stopper magen helt opp, er det fint å vite hva som er grunnen.

Mosene kan spises alene, eller de kan fryses, og man kan ta opp så mye man vil. Eventuelt kan man blande i grøt.

Gulrot- og søtpotetmos

Kok grønnsakene sammen til de er møre. Kjør med stavmikser, eller blender til ønsket konsistens.

Hold av litt kokevann til å spe med dersom det trengs. Husk at blander du i morsmelk vil mosen etter hvert bli «suppete». Dette er fordi enzymer i morsmelk bryter ned maten.

Pære- og pastinakkmos

Kok pastinakk nesten mør. Ha i pære i små biter, og kok til alt er mykt.

Kjør med stavmikser eller blender til ønsket konsistens. Hold av litt kokevann til å spe med dersom det trengs.

Dette gir omtrent 2 desiliter mos.

Sviskemos

Ønsket antall svisker, 250 gram svisker gir omtrent et isbit-brett med sviskemos.

Ha i vann så det dekker, og kok til de er møre. Pass på å etterfylle vann dersom vannet koker bort.

Kjør med stavmikser eller blender til ønsket konsistens. Hold av litt kokevann til å spe med dersom det trengs. Kokevannet som er til overs kan man gjerne avkjøle og gi barnet å drikke. Dette hjelper mot hard og treg mage.

Direktoratet for e-helse: Retningslinjer for baby- og barnemat.

Tips

De første gangene babyen spise fast føde er det slett ikke sikkert han eller hun spiser mye. Da er det surt å bli sittende igjen med masse mos. Et tips er å fryse ned i isbitformer. Har du svisker i isbitformer kan du ta opp en og ha i varm grøt for å kjøle ned. Godt for voksne og.

Middagsmoser, som barnet etter hvert spiser større mengder av, kan være lurt å fryse ned i muffinsbrett av metall. Når mosene er frosne kan du løsne de litt med litt varm vann under formen, og ha de små muffinsmosene over i en pose. Da tar de mye mindre plass i fryseboksen.

Det kan med fordel blandes inn hjemmekokt kraft uten salt i middagsmosene. Da får babyen både proteiner og jern.

Frysetriks for barnemat

Sviskemos i isbitformer og grønnsakmos i muffinsformer.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK