Makroner

Fargerike makroner med sjokoladekrem.

Foto: Lars Petter Pettersen

Makroner med sjokoladekrem

Makroner er en av de virkelige konditorklassikerne som det er veldig gøy å få til selv hjemme. Heldigvis er makroner overraskende enkle å lage så lenge du får til den riktige konsistensen på mandelmarengsen.

Slik gjør du

Makroner

Oppskriften gir omtrent 30 hele makroner.

Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin. Sikt melet, sett til side.

Pisk så sukker og eggehvite til stiv marengs. Vend mandelmelet inn i halvparten av marengsen med en slikkepott. Tilsett litt kakao eller konditorfarge for å farge massen.

Vend deretter inn resten av marengsen. Få slikkepotten helt ned i bunnen før du vender, da blander du mest effektivt. Ikke jobb for mye, da blir massen for løs.

Deigen skal ha en ganske tykk konsistens når den er ferdig, men fortsatt være så vidt flytende. For å teste konsistensen kan du dra litt masse bortover toppen av deigen – hvis konsistensen er riktig skal massen på toppen flyte sammen med resten av deigen i løpet av cirka 1 minutt.

Bruk en sprøytepose med en glatt tyll som er 10–12 mm i diameter. Ha deigen i posen. (Om deigen er litt tykk, kan du bruke hendene og massere den litt i posen så den er lettere å sprøyte ut.) Sprøyt ut topper/pletter som er 3,5 cm i diameter på en stekeplate med bakepapir. Hvis du klarer å få makronene like i størrelse, blir sluttresultatet penest – et tips kan være å tegne opp sirkler i riktig størrelse på bakepapiret å sikte etter.

Sett stekeovnen på 175 grader. La de rå mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem – de skal bli litt tørre på toppen før du setter dem i ovnen. Stek i 7–10 minutter (steketiden avhenger av ovnen, prøv deg fram med en kake eller to). La makronene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. Når de er ferdige skal de være myke inni og sprø utenpå.

Sjokoladekrem

Finhakk sjokoladen. Kok opp fløte og smak. Tøm fløten over sjokoladen og la det stå i et minutt. Rør massen glatt med en visp eller slikkepott. Vent til fyllet begynner å sette seg før du monterer sammen makronene.

Montering

Ha fyllet i en sprøytepose og ha litt fyll på «bunnen» av en makron. Sett en makron på toppen slik at du får en makronburger. Sett de ferdige makronene i kjøleskapet slik at fyllet setter seg før du serverer.

Tips

  • Hvis makronen-bunnene blir for sprø og harde etter steking, sett dem i kjøleskapet noen timer eller natten over, så får de noe av fuktigheten tilbake.
  • Blir det makroner til overs, kan de oppbevares godt innpakket i opptil 1 måned i fryseren.
  • Selve mandelkjeksene i makronen er en av de eldste kakerettene vi vet om – kilder forteller at det ble bakt småkaker som ligner helt tilbake i romertiden. Men underlig nok var det først i Paris på 1930-tallet at man begynte å legge de lekre små kjeksen sammen med fyll mellom.

Kilde: Sverre Sætre i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+