Bakt sjokoladeterte med bringebær

Når du pynter sjokoladeterten med ferske, røde bringebær blir det en nydelig kontrast både farge- og smaksmessig.

Foto: Tommy Andresen / Fra Sjokoladeboka av Sverre Sætre

Bakt sjokoladeterte med bringebær

Alle liker en god tertebunn, med den fyldige, varme smaken av bakt smør og sukker. Så hvorfor ikke putte det aller beste i verden oppi tertebunnen, nemlig sjokolade? Oppskriften er fra sjokoladeekspert og konditor Sverre Sætre.

Slik gjør du

Kaken bakes i terteform med løs bunn, 22 cm i diameter eller en ildfast form.

Tertebunn

Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i en kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og la den hvile litt i kjøleskapet.

Kjevle tertedeigen til en ca. 3 millimeter tykk leiv. Smør tertebunnen med formfett og dryss den med mel. Legg deigen i terteformen slik at den dekker både bunn og kant. Så setter du den litt i kjøleskapet så den setter seg.

Deig som blir til overs kan fryses og brukes senere.

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Ta tertebunnen ut av kjøleskapet. Stek tertebunnen midt i ovnen i ca. 8 minutter til den blir lett gyllen.

Sjokoladefyll

Finhakk sjokoladen. Kok opp fløten med sukker og tøm den over sjokoladen. La den stå noen minutter før du rører blandingen glatt. Smelter ikke all sjokoladen, setter du bollen i et vannbad til alt er smeltet.

Rør inn smøret i sjokoladeblandingen med en håndvisp og rør den glatt. Pisk egget luftig i maskin eller for hånd. Vend det piskede egget inn i sjokolademassen med en slikkepott.

Fyll så sjokoladefyllet i den halvstekte tertebunnen og stek den i ca. 15–20 minutter ved 170 °C. Fyllet skal være fast men fortsatt disse litt når du tar det ut.

La sjokoladeterten avkjøles i romtemperatur.

Pisket krem med vanilje

Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut frøene. Smak til kremfløte med melis og vaniljefrø, pisk den stiv.

Dekorer terten med bringebær og krem før du serverer.

Tips

  • Fyllet hever litt under steking, så det skal være ca. ledige 3 mm opp mot kanten på terten etter at du har helt i fyllet, før du setter den i ovnen.
  • Denne sjokoladeterten er også god å servere lun. Server da kremen ved siden av i en bolle slik at den ikke smelter i kontakt med den lune terten.

Kilde: Sverre Sætre i radioprogrammet «Plassen»/NRK P1