Lun hvitmuggost

Når det meste av asken er skrapt vekk er det klart for knekkebrød med lun ost og marmelade.

Foto: Liantunet

Lun hvitmuggost

Når Inge Johnsen skal kose seg skikkelig på tur varmer han ost i glørne fra bålet. Han bruker helst en god hvitmuggost fra en lokal produsent. Alternativene er brie eller lignende ost fra butikken.

Slik gjør du

Her kreves at bålet har brent en stund, slik at du har gode glør fra bålet. Glørne skal lune osten, og asken fra bålet bidrar til ekstra god smak.

Pakk osten ut av plasten, og legg den på en stubbe. Pass på brannsikkerheten! Sørg for at det er godt med snø rundt stubben, og at stubben ikke er for tørr. Bruk spaden til å skuffe glør fra bålet over osten. Legg glørne både rundt og oppå osten(e), og sørg for at osten er dekket.

Følg nøye med! Osten skal lunes, men glørne må ikke ligge for lenge. Da vil osten smelte helt og flyte utover. Når osten så vidt bobler litt og begynner å få skorpe utenpå er den klar. Mens osten fortsatt har litt fasthet, bruk spaden til å fjerne glørne. Sørg for at dette gjøres på en sikker måte! Legg glørne tilbake på bålplassen, eller ned i tilstrekkelig med snø.

Bruk en kniv til å skrape vekk mesteparten av asken. At litt sitter igjen gjør ingenting. Aske er rent og gir god smak til osten!

Skjær osten i generøse biter, legg den på hjemmelaget knekkebrød og topp med marmelade. Hvis du vil, kan du også ha på nøtter.

Tips

Det er viktig at du kan holde i spaden uten å brenne deg! Vi brukte en stor snøskuffe.

Knekkebrødene lager du selv, før du skal på tur.

Kilde: Inge Johnsen i Kveldsåpent, NRK P1