Klappekake

Tre, små flate brød er klare til å bli skåret over og servert med smør og brunost.

Foto: Liantunet

Klappekake

Små brød stekt i panne kaller Inge Johnsen for klappekaker. Han lager en stor deig og setter den kaldt. Så tar han fram litt deig om gangen, som får romtemperatur, før han steker klappekakene på bålet. På den måten har han ferskt brød hver dag.

Slik gjør du

Bland alt bortsett fra smøret. Elt deigen rolig i 15 minutter. Tilsett mykt smør og elt til det er blandet inn. La deigen hvile i romtemperatur minimum én time, før den settes kaldt over natten.

Ta ut deigen (eller bare det du skal bruke av den) på morgenen slik at deigen tempereres. Del deigen i små emner (omtrent størrelsen på en liten sitron), og rull dem til boller. La dem gjerne hvile et kvarter, før du klapper dem ut til 1 centimeter tykkelse.
For best resultat etterheves klappekakene 30 minutter under klede på lun plass. Men de smaker like godt på tur om de går rett i panna!

Stek klappekakene over panne på bål til de er gylne på begge sider. Husk, det er bedre å snu ofte, enn at de blir brent.

Når klappekakene har en hul lyd når du kakker på dem med stekespaden, er de ferdige.

Skjær klappekakene i to mens de ennå er varme. Bruk ostehøvelen til å høvle smør som straks has på klappkakene, så smøret smelter inn i brødet.

Skjær skiver av brunosten og ha på til slutt, eller server brødet med annet pålegg du liker.

Tips

Hvis du ikke har med stekepanne på tur kan du steke deigen som pinnebrød. Deigen kan også stekes som brød i ovnen på hytta, 200 grader celsius.

Kilde: Inge Johnsen i Kveldsåpent/NRK P1