Epleterte

Tertebunnen er laget i hurtigmikser. Det gjør eplekaken enkel å få til.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Lun epleterte

Lise Finckenhagen lager tertebunnen først, før hun fyller den med norske, syrlige epler som har kost seg i smør, sukker og vanilje.

Slik gjør du

Terteform ca. 27 cm i diameter
Bakepapir og tørkede erter til steking av tertebunnen

Kjør alle ingrediensene til mørdeigen raskt sammen i en hurtigmikser. Elt deigen minst mulig.
Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
Kle terteformen med mørdeigen, dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter.
Forstek terten ved 170 °C i ca. 15 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i jevne båter. Smelt smør og sukker i en stor stekepanne. Legg i eplebåtene og tilsett en splittet vaniljestang. Stek noen minutter til eplene begynner å bli myke. Sett pannen til side så lenge.

Pisk sammen smør og sukker. Visp inn egg, mandler, mel, sitronskall og sitronsaft.
Fyll røren over i terteskallet.
Legg i eplebåtene, legg dem gjerne i mønster.
(Ta vare på sausen som blir igjen i pannen, den kan du dryppe over den ferdigstekte terten.)

Stek epleterten ved 170 °C i ca. 30 minutter.
Serveres helst lun med myk pisket krem eller is.

Tips

Ta vare på de tørkede ertene, de egner seg godt for gjenbruk.
Bruker du en terteform med løs bunn er det mye enklere å få den pent ut av formen.
Bruker du epler med tynt, rødt skall kan du godt la litt av skallet sitte på, det gir en fin rosa farge.

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen