Lises grilltips

Lise Finckenhagen griller kylling, paprika og vannmelon og gir deg gode tips til grillingen i «Jacobsen på lørdag».

Grillet paprikasalat

Grillet paprikasalat med tomater og basilikum.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Grillet vannmelon med fetaost

Grillet vannmelon med fetaost.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK
  • Pass alltid på at grillristen er ren og pen.
  • Sørg for å ha kontroll over varmen. Vi skal grille, ikke forkulle.
  • Bruker du kullgrill fyller du kull bare på en side slik at du har en varm del for direkte grilling, og en mindre varm del for indirekte grilling. Bruker du gassgrill lar du det ene blusset være skrudd av. Og så er det store trikset å kombinere dette under grilling!
  • Små eller tynne skiver kjøtt, fisk og grønnsaker grilles over høy varme (direkte grilling).
  • Større stykker kan først gis en fin farge over høy varme for så og grilles videre på den mindre varme delen av grillen (altså indirekte grilling).
  • Bruker du en fiskeklemme/fiskerist er det lurt å smøre både den og fisken med litt olje for å unngå kjedelige overraskelser.
  • Å grille fisk på planke, som for øvrig må være ubehandlet og uten malingsrester, er en morsom variant. Husk å bløtlegge planken før bruk og legg ikke på fisken før det ryker skikkelig av planken. Denne metoden tilfører fisken en mild og fin røyksmak i tillegg til at det ser ganske kult ut.
  • Grønnsaker er supert på grillen. Del grønnsakene i pene og jevne biter. (Rotgrønnsaker kan forkokes i lettsaltet vann.) Pensle grønnsakene med litt olje og grill dem møre over høy varme. Krydre de grillede grønnsakene med salt og kvernet pepper og drypp over litt god olivenolje og noen dråper sitronsaft.
  • Ingen stor tilhenger av ferdigmarinerte produkter? Med enkle råvarer som olje, eddik, sitron, hvitløk og friske urter gjør du jobben mye bedre selv.
  • Prøv rosmarinstilker som grillspyd til fisk, skalldyr, pølser og grønnsaker. Ikke bare ser det fint ut, det gir også masse smak.
  • Vær ekstra oppmerksom på marinader og glasurer som inneholder sukker. De svir seg svært fort ved høy varme så vær forsiktig. Slike søte marinader, glasurer eller sauser bør pensles på helt mot slutten av grillingen.
  • Det er lov å bruke steketermometer for full kontroll av kjernetemperatur.
  • La kjøtt og fisk få hvile før servering.
  • Kom igjen jenter! La far få hvile grillklypa, det er ikke farlig å lukte litt svidd...

Lises gode grillmat