NRK Meny
Lammecarpaccio med hestereker og reddiker

Tynne skiver toast er godt tilbehør til denne oppskriften med kaldt lammekjøtt.

Foto: Tellus Works Television AS

Lammecarpaccio med hestereker og reddiker

En kald salat med lammekjøtt skåret i tynne skiver. Claus Meyer bruker hestereker i denne oppskriften, men du kan jo bruke vanlige reker.

Slik gjør du

Lammekjøttet skjæres ut fra låret og gnis med salturt. La kjøttet trekke ½ til 12 timer avhengig av hvor sterk smak av salturt kjøttet skal ha.

Vann, løk delt i fire, hvitløk, laurbærblad, pepperkorn og salt kokes opp. Ha i lammekjøttet la det småkoke på svak varme i ti minutter.

Fjern gryten fra varmen og la kjøttet trekke 10 minutter laken.

Grønnsakene tas opp og blandes med yoghurt til en jevn puré. Smak puréen til med salt, pepper og litt cidereddik.

Brødet skjæres i tynne skiver, pensles med rapsolje og overstrøs med salt. Stek skivene sprø og gylne i ovnen ved 175 °C.

Reddikene skylles. Legg til side bladene. Snitt reddikene fint og bland dem med hestereker, salturt, rapsolje, salt og nykvernet pepper.

Den lune lammekjøttet sjæres i tynne skiver. Server skivene med klatter av puré og salat og pynt med de fineste bladene fra reddikene.

Drypp til slutt med balsamicoeddik og server med sprø brødskiver.

Tips

Salturt
Salicornia europaea, ettårig art i meldefamilien. 5–15 cm høy, stengelen og grenene er leddet, tykke og saftfylte og uten egentlige blad. Blomstene er uanselige og sitter i groper ved de øvre stengelleddene. Vokser i Norge på havstrand fra Oslofjorden til Troms. Den salte smaken gjør at den er aktuell i matlaging: rå i salat eller kokt som grønnsak. Ble tidligere brukt i sodaproduksjon.
(Kilde: Store norske leksikon)

Hestereker
Sandreker, hestereker, Crangon, storkrepsslekt i underordenen reker. Vanlige, små, 4–5 cm lange, grå reker som lever på sandbunn langs hele norskekysten. To arter i Norge. Spises ikke her i landet, men brukes til agn.
(Kilde: Store norske leksikon)

Kilde: TV-serien Smaken av Danmark med Claus Meyer